Veblenin hyödyke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Veblenin hyödyke on hyödyke, jota kohtaan kuluttajien kohdistama kiinnostus ja näin ollen myös hyödykkeen kysyntä kasvaa sen hinnan noustessa. Käsite on nimetty amerikannorjalaisen ekonomistin Thorstein Veblenin mukaan.

Määritelmä on teoreettinen eikä vaadi Veblenin hyödykkeiden oikeasti esiintyvän reaalimaailmassa. Joihinkin ”statushyödykkeisiin” voidaan kuitenkin väittää liittyvän Veblenin hyödykkeen tunnuspiirteet, sillä kalliiden autojen, parfyymien tai vastaavien tuotteiden kysyntä saattaa laskea niiden hinnan laskiessa. Ilmiö johtunee siitä, että tällainen hyödyke koostuu suurelta osin statusarvosta eikä ainoastaan materia-arvosta. Jos tällaisen tuotteen hinta laskee, sitä ei voi enää pitää eksklusiivisena tai sen omistamista vain etuoikeutettujen huvina.

Veblenin hyödykkeen ominaispiirteenä pitää huomata yleisön kiinnostuksen ja preferenssien muutos. Tämä erottaa sen esimerkiksi Giffenin hyödykkeestä, jossa insentiivinä kysynnän muutokselle on puhtaasti maksukyky.

Veblenin ilmiön lisäksi yleisessä kysyntäteoriassa on olemassa joukko muita teoreettisia ja epärationaalisilta tuntuvia anomalioita:

  • Snobivaikutus (engl. snob effect), jossa kiinnostus tuotetta kohtaan kasvaa, koska sen katsotaan olevan tavanomaisesta poikkeava.
  • Myötäilijävaikutus (engl. bandwagon effect), jossa kiinnostus hyödykettä kohtaan lisääntyy, kun sen kysyntä kasvaa (kts. verkostoulkoisvaikutus, laumakäyttäytyminen)
  • Käänteisvebleninvaikutus (engl. counter-Veblen effect), jossa kiinnostus hyödykettä kohtaan kasvaa, kun sen hinta laskee.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Chao, A. & Schor, J. B.: Empirical tests of status consumption: Evidence from women's cosmetics. Journal of Economic Psychology, 19, 107-131, 1998.
  • Lea, S. E. G.; Tarpy, R. M. & Webley, P.: The individual in the economy. Cambridge University Press, Cambridge. UK, 1987.
  • Leibenstein, H.: Bandwagon, Snob, and Veblen Effects in the Theory of Consumers’ Demand. Quarterly Journal of Economics, 64, 183-207, 1950.
  • Veblen, T. B.: The Theory of the Leisure Class. An Economic Study of Institutions. Macmillan Publishers, London. UK, 1899.
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.