Giffenin hyödyke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Giffenin hyödyke on taloustieteessä käytetty termi, jolla kuvataan tuotetta tai palvelua, jonka kysyntä kasvaa hyödykkeen hinnan noustessa. Giffenin hyödykkeiden olemassaolosta ei saatu kiistatonta empiiristä varmuutta, mutta taloustieteen teoria tarjoaa mahdollisuuden hyödykkeiden olemassaololle. Nimensä Giffenin hyödyke on saanut Robert Giffeniltä, joka Alfred Marshallin mukaan keksi tällaisten hyödykkeiden mahdollisen olemassaolon. Yksi mahdollisuus Giffenin hyödykkeelle on välttämättömyystavara, jonka hinta on suurempi kuin asiakkaiden maksukyky ja tarjonta alhaisempi kuin sen kysyntä.

Tyypillisesti mahdollisesta Giffenin hyödykkeestä on käytetty esimerkkinä heikkolaatuisia peruselintarvikkeita köyhissä olosuhteissa. Heikkolaatuisten peruselintarvikkeiden hintojen noustessa köyhyydessä elävät eivät voi ostaa kalliimpia elintarvikkeita ruokavalionsa täydentämiseksi, joten he joutuvat ostamaan enemmän halpoja (mutta siis hinnaltaan nousseita) peruselintarvikkeita. On esitetty myös, että öljystä tulisi Giffenin hyödyke öljyhuipun jälkeen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.