Vasili Romanov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vasili Romanov.

Ruhtinas Vasili Alekandrovitš Romanov (7. heinäkuuta (J: 23. kesäkuuta) 1907 Hatsina, Venäjä23. kesäkuuta 1989 Woodside, Kalifornia, Yhdysvallat) oli venäläissyntyinen aatelinen ja suuriruhtinatar Ksenia Aleksandrovna Romanovan ja suuriruhtinas Aleksandr Mihailovitš Romanovin poika.

Vasili syntyi Hatsinan palatsissa 7. heinäkuuta Ksenia Aleksandrovna Romanovan ja suuriruhtinas Aleksandr Mihailovitš Romanovin kuudentena lapsena. Vaikka Vasili oli tsaari Aleksanteri III:n tyttärenpoika, äidin puolelta hän ei saanut suuriruhtinaan arvoa, koska hän oli isän puolelta tsaari Nikolai I:n pojanpojanpoika. lähde?

Venäjän vallankumouksen aikana vuonna 1917 Vasili oli 11-vuotias, kun hänet vangittiin vanhempiensa ja isoäitinsä ja joidenkin muiden Romanov-suvun jäsenten kanssa Krimillä. Vasili pakeni perheineen 11. huhtikuuta 1918 Venäjältä Ison-Britannian kuningas Yrjö V:n, joka oli Maria Fjodorovnan siskon puoliso, lähettämällä brittiläisellä sotalaivalla HMS Marlborough'lla Mustanmeren yli Maltaan ja sieltä edelleen Englantiin.

Maanpaossa Vasili eli Englannissa äitinsä kanssa. 1920-luvulla hän emigroitui Yhdysvaltoihin, jossa hän työskenteli laivapoikana, telakkatyöntekijänä, pörssivälittäjänä, viininviljelijänä ja kanafarmarina.

Vuonna 1980 Vasilista tuli Romanov-suvun säätiön puheenjohtaja veljensä Dmitrin seuraajana.

Vasili meni naimisiin New York Cityssä 31. heinäkuuta vuonna 1931 ruhtinatar Natalia Galitsinin kanssa (26. lokakuuta 1907 Moskova28. maaliskuuta 1989 Woodside) Pariskunta asui Kaliforniassa ja sai yhden tyttären, prinsessa Marina Romanovin (s. 22. toukokuuta 1940 San Francisco) joka meni naimisiin amerikkalaisen William Beadlestonin (s. 31. heinäkuuta 1938 Long Branch, New Jersey) kanssa 8. tammikuuta 1967. Avioliitto päättyi myöhemmin eroon.