Vanjarinvinttikoira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vanjarinvinttikoira
Banjara from 1915.JPG
Avaintiedot
Alkuperämaa Intia
Määrä harvinainen
Alkuperäinen käyttö hirven metsästys
Nykyinen käyttö metsästys-, paimen- ja vahtikoira
Elinikä 10-14 vuotta
Muita nimityksiä വഞ്ചാരി ഹൗണ്ട്, Vanjāri Hound, Banjāri Hound, Banjāri Greyhound, Vanchāri Hound, Wanjāri Hound, Indisk Saluki
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Paino 23-30 kg
Säkäkorkeus 64-74 cm
Väritys sininen ja brindle

Vanjarinvinttikoira (malajalamiksi വഞ്ചാരി ഹൗണ്ട്) on intialainen koirarotu. Sitä uhkaa paraikaa sekoittuminen villikoirien kanssa. Kotimaansa lisäksi muutama yksilö on viety Yhdysvaltoihin.[1] Vanjarinvinttikoiran erottaa ulkonäön perusteella helposti muista vinttikoirista.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanjarinvinttikoira on melko kookas ja voimakasrakenteinen vinttikoira, jonka sanotaan muistuttavan salukia - kenties osittain korvien, raajojen ja hännän hapsuisuuden vuoksi. Sillä on kuitenkin neliömäisempi kuono kuin persialaisella esi-isällään. Sen karvapeite on lyhyt ja karkea ja pääväriltään sininen (musta, jossa on harmaa täplitys)[1] tai brindle (siniharmaa ruskein raidoin).

Rotu on normaalisti 64-74 cm korkea ja painaa n. 23-30 kg riippuen siitä, onko kyseessä uros vai narttu. Sukupuolileiman tulee olla selkeä ja urokset ovat kookkaampia kuin nartut.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanjarinvinttikoira on energinen ja peloton. Se on isännälleen uskollinen, mutta suhtautuu varautuneesti vieraisiin. Muihin, voimakkaampiin koiriin se suhtautuu epäluuloisesti ja vihamielisesti.[1] Sillä on erityislaatuinen haukunta, joka muistuttaa enemmän karjahdusta.

Desmond Morris kuvailee rotua teoksessaan Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1,000 Dog Breeds (2001) seuraavasti:[1]

Sillä sanotaan olevan englanninvinttikoiran nopeus ja collien sisu... Tehtävänsä aikana se päästää syvän, haukahtavan äänen, joka on hyvin erilainen kuin yksikään intianpaariakoiralle ominaisista ääntelyistä.

Alkuperä ja ikä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on kotoisin Rajasthanin ja Maharashtran osavaltioista, jossa se kehittyi paikallisten koirien ja salukin välisistä risteytyksistä. Paikasta toiseen liikkuva vanjari-paimentolaiskansa on jalostanut rotua vuosisatojen ajan lähinnä hirven metsästykseen, mutta myös paimentolaisleirien vartiointiin ja paimentamiseen. Sille ominainen työskentelytapa on hyökätä kaulan sijasta saaliin takaraajoihin.[1] Kuten muutkin vinttikoirat, se metsästää näkönsä avulla. Niiden odotetaan elävän keskimäärin 10-14 vuotta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intialaiset vinttikoirat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1,000 Dog Breeds. Ebury Press, 2001. ISBN0-09-187091-7. Sivut 45-46.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: no:Banjara