Vanilla Ninja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vanilla Ninja
Vanilla Ninja Viron Eurolaul -kilpailussa vuonna 2007. Kuvassa Piret Järvis, Lenna Kuurmaa ja Katrin Siska.
Vanilla Ninja Viron Eurolaul -kilpailussa vuonna 2007. Kuvassa Piret Järvis, Lenna Kuurmaa ja Katrin Siska.
Tiedot
Toiminnassa 2002–
Tyylilaji poprock[1][2]
hard rock[3]
Kotipaikka Viro
Laulukieli englanti
viro
Jäsenet

Lenna Kuurmaalaulu, kitara
Piret Järvis, laulu, kitara
Katrin Siskakosketinsoitin
Triinu Kivilaan

Entiset jäsenet

Maarja Kivi, laulu, basso (2002–2004)

Levy-yhtiö

TopTen/Estonia
Bros Records
EMI
Capitol Records

Vanilla Ninja on vuonna 2002 perustettu virolainen poprock-yhtye. Yhtye edusti Sveitsiä vuoden 2005 Eurovision laulukilpailussa, ja on osallistunut myös Viron karsintoihin muutaman kerran. Vanilla Ninja on yksi kansainvälisesti menestyneimpiä virolaisia artisteja[4].

Yhtyeen alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat Maarja Kivi, Lenna Kuurmaa, Katrin Siska ja Piret Järvis. Vuonna 2004 Maarja Kivi jätti yhtyeen ja hänen tilalleen tuli Triinu Kivilaan, joka puolestaan jätti yhtyeen vuonna 2005. Vanilla Ninjalta on ilmestynyt neljä studioalbumia: Vanilla Ninja vuonna 2003, Traces of Sadness vuonna 2004, Blue Tattoo vuonna 2005 ja Love Is War vuonna 2006. Yhtyeen viides studioalbumi Encore julkaistaan lokakuussa 2021.

Vanilla Ninjan perustaminen ja debyyttialbumi (2002−2003)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanilla Ninja perustettiin vuonna 2002.[5] Alkuperäiseen kokoonpanoon lukeutuivat laulaja-basisti Maarja Kivi, laulaja-kitaristit Lenna Kuurmaa, Katrin Siska ja Piret Järvis. Kaikki yhtyeen jäsenet olivat hyviä laulajia ja päävokalistia vaihdeltiin eri lauluissa. Pääosan lauluista kuitenkin lauloivat Kivi ja Kuurmaa. Yhtyeen perustamisen aikoihin tuottajana toimi Sven Lõhmus.[6]

Vuoden 2002 alkupuolella Maarja Kivi oli osallistunut Viron Euroviisukarsintaan Eurolauluun sijoittuen seitsemänneksi[7], jonka johdosta hänet valittiin jäseneksi Vanilla Ninjaan. Vuonna 2003 Vanilla Ninja osallistui Viron Euroviisukarsintoihin kappaleella "Club Kung Fu", ja voitti ylivoimaisesti puhelinäänestyksen. Lopullisen ratkaisun tehnyt asiantuntijaraati päätyi kuitenkin toisenlaiseen lopputuloksen, ja päätti lähettää naapurimaassa Latviassa pidettyyn loppukilpailuun Rufus-nimisen kokoonpanon kappaleella "Eighties Coming Back", ja jätti Vanilla Ninjan viimeiselle, eli kymmenennelle sijalle.[8]

Euroviisukarsintojen nostattama suosio auttoi kuitenkin yhtyettä urallaan eteenpäin, ja toukokuussa 2003 yhtye julkaisi omaa nimeään kantaneen esikoisalbuminsa Vanilla Ninja, joka sisälsi "Club Kung Fu" -kappaleen alkuperäisversion lisäksi uudelleenmiksatun version sekä kolmetoista uutta englannin- sekä vironkielistä pop-kappaletta. Levy menestyi hyvin Virossa myytyään peräti 300 000 kappaletta[9], ja tasoitti tietä yhtyeen tulevalle menestykselle saksankielisessä Keski-Euroopassa.

Menestystä Keski-Euroopassa ja toinen studioalbumi (2004)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotimaassa menestymisen jälkeen yhtye siirtyi Saksan, Itävallan ja Sveitsin musiikkimarkkinoille. Yhtyeen ensimmäistä levyä, nimikkoalbumi Vanilla Ninjaa ei ollut levitetty ulkomaille. Sen sijaan uusi singlekappale "Tough Enough" julkaistiin Saksassa 8. joulukuuta 2003, Itävallassa 4. tammikuuta ja Sveitsissä 8. helmikuuta.

"Tough Enough" -singlen menestyksen siivittämänä julkaistiin ensiksi vanha kotimaan menestyskappale "Club Kung Fu" Saksassa, ja kolmas single "Don't Go Too Fast" 4.–5. huhtikuuta Saksassa ja Itävallassa, mutta kummassakaan maassa se ei sijoittunut top 20 -listoille. Single julkaistiin maaliskuussa myös Sveitsissä, mutta siellä se ei päässyt 100 myydyimmän singlen listalle. Saman vuoden kesäkuussa julkaistiin yhtyeen järjestyksessään toinen albumi Traces of Sadness, joka sisälsi "Tough Enoughin" ja "Don't Go Fastin" lisäksi useita muita kappaleita, kuten "When The Indians Cry" ja "Liar".

Triinu Kivilaan, joka korvasi Maarja Kiven Vanilla Ninjan yhtenä jäsenenä.

Uusi single, "Liar", sijoittui jälleen 25 myydyimmän joukkoon Saksassa ja Itävallassa, mutta huolimatta edeltävistä tapahtumista, jäi se Sveitsissä vasta sijalle 43.[10] Yhtyeen seuraava, järjestyksessään viides single "When The Indians Cry", oli pehmeä, balladinomainen kappale. Se nousi Saksan listoilla kahdeksanneksi, Itävallassa seitsemänneksi ja Sveitsissä sijalle 27[11], mikä ei vastannut ennakko-odotuksia. Laulun musiikkivideolla esiintyy ensi kertaa yhtyeen uusi jäsen, 15-vuotias Triinu Kivilaan.

"When the Indians Cry" -kappaleen menestyshuumassa julkaistiin vielä singlelevy "Blue Tattoo", joka myös nousi myyntitilastoissa korkealle.

Aasian kiertue ja kolmas studioalbumi (2005)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Blue Tattoo" -singlen menestyskauden jälkeen marras-joulukuussa 2004 Vanilla Ninja piti kolmen kuukauden tauon uuden tuotannon julkaisemisessa, ja lähti kiertueelle Aasiaan. Aikaisemmin samana vuonna yhtye oli ilmoittanut tavoitteekseen maailman valloituksen, ja kiertueella se tekikin itseään tunnetuksi muun muassa Japanissa, Kiinassa, Malesiassa ja Thaimaassa. Vanilla Ninjalla oli myös merkittävä rooli VIVA-musiikkikanavan jouluohjelmassa "Your Stars For Christmas", jossa se esitti "When The Indians Cry" -kappaleesta uudistetun version nimellä "The Light Of Hope".

Maaliskuussa 2005 Vanilla Ninja palasi listoille uudella kappaleellaan "I Know"[12], jonka musiikkivideon vallitseva teema oli perheväkivalta. Laulu menestyi kaupallisesti hyvin. Kaksi viikkoa myöhemmin uusi, järjestyksessään kolmas albumi Blue Tattoo julkaistiin useissa Euroopan maissa. Muun muassa sekä Saksassa että Sveitsissä se nousi myyntilastoissa neljänneksi.[13]

Sveitsin edustajana Euroviisuissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Vanilla Ninja ei ollutkaan saavuttanut Sveitsissä julkaistuilla singleillään yhtä hyvää listamenestystä kuin Saksassa ja Itävallassa, heidän toinen albuminsa Traces of Sadness sijoittui myyntitilastoissa sijalle 14. Aiempina vuosina Sveitsin menestys Euroviisuissa oli ollut varsin heikkoa, joten apua päätettiin hakea ulkomailta. Sekä Virossa että Sveitsissä useat ihmiset suhtautuivat kielteisesti Vanilla Ninjaan Sveitsin edustajana. Ajateltiin, että edustuskappaleessa tulisi olla edes jokin yhteys Sveitsiin, ja niinpä laulun kirjoittajaksi valittiin kansallisuudeltaan saksalainen David Brandes[14], joka kuitenkin oli koko ikänsä elänyt ja asunut Sveitsin maaperällä.

Vanilla Ninjan Euroviisutaipaleelle tuli lisäesteitä, kun laulaja Maarja Kivi tuli raskaaksi, ja hänet korvattiin pikaisesti Triinu Kivilaanilla. Kivilaan oli tuolloin kuitenkin iältään vasta 15-vuotias, kun Euroviisujen ikäraja oli kuusitoista. Kivilaanin väitettiin olevan 17-vuoden ikäinen, mutta sveitsiläiset saivat selville hänen todellisen syntymäaikansa, joka oli 13. tammikuuta 1989. Näytti siltä, ettei Vanilla Ninjaa sittenkään nähtäisi Euroviisuissa, mutta Sveitsin valitsijat turvautuivat oveluuteensa ja siihen tosiasiaan, ettei ikäraja koskenut kansallisia valintoja, ja että vuoden alkupuolella syntynyt Kivilaan ehtisi saavuttaa kuudentoista vuoden iän ennen kilpailun päivämäärää.

Niinpä vuoden 2005 Euroviisuissa Vanilla Ninja edusti Sveitsiä kappaleella "Cool Vibes", joka saatiin valmiiksi yhtyeen Aasian-kiertueen aikana. Se oli mitoitettu Euroviisujen tiukkojen sääntöjen mukaiseksi. Monien mielestä se oli mukiinmenevä pop-kappale, mutta jotkut olivat sitä mieltä, että parempi vaihtoehto olisi ollut Vanilla Ninjalle tyypillisempi laulu.

Koska vuonna 2004 oli Sveitsin edustaja sijoittunut viimeiseksi, joutui Vanilla Ninja aloittamaan Euroviisutaipaleensa 19. toukokuuta 2005 pidetystä semifinaalista päästäkseen varsinaiseen loppukilpailuun. Semifinaalissa vastassa oli muun muassa norjalainen Wig Wam, romanialainen Luminita Anghel ja moldovalainen Zdob și Zdub. Tilannetta hankaloitti entisen Jugoslavian sosialistisen liittotasavallan maiden, samoin kuin myös Skandinavian maiden toisiaan suosiva äänestyskäytäntö lähde?. Kaikesta huolimatta finaaliin päässyt Vanilla Ninja sijoittui lopulta kahdeksanneksi saatuaan finaalissa 128 pistettä.[15] Sijoitus oli Sveitsin paras sijoitus kisoissa vuoden 1993 kolmannen sijan jälkeen.[16]

12. kesäkuuta 2005 "Cool Vibes" -single julkaistiin Sveitsissä. Se nousi listan sijalle 17, joka oli kaikkien aikojen korkein Vanilla Ninjan myyntiluku maan levymyyntitilastoissa. Johtuen laulun kirjoittajan ja tuottajan David Brandesin myyntitilastojen vääristämisestä, ei singleä julkaistu Saksassa kuin vasta heinäkuussa, jolloin sen myynti oikeutti listan sijaan 42, ja Itävallassa sijalle 58.[17][18] Tuolloin päättyi myös Brandesin ja Vanilla Ninjan pitkäaikainen yhteistyö.

Eurolauliin osallistuminen ja esiintyminen Latinalaisessa Amerikassa (2007−2008)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 yhtye osallistui Eurolaul -kilpailuun kappaleella "Birds of Peace". Se sijoittui karsinnassa neljänneksi.[19]

Eurolaulin jälkeen vuonna 2008 Vanilla Ninja esiintyi Chilessä Viña del Marin kansainvälisillä laulufestivaaleilla edustaen Viroa. He esittivät siellä kappaleen "Birds of Peace".[20] Yhtye palkittiin parhaan esiintyjän palkinnolla ja 10 000 dollarilla.[21] Vanilla Ninja kertoi ettei se tullut Latinalaiseen Amerikkaan pelkästään laulufestivaalien takia, vaan koska he haluavat esiintyä ja julkaista albumeitaan siellä.[22]

Vuonna 2008 yhtye julkaisi Per Gesslen säveltämän kappaleen ”Crashing Through the Doors”.[23]

Helmikuussa 2016 Vanilla Ninjan nykyiset jäsenet, Kuurmaa, Järvis ja Siska perustivat uuden yhtiön "Superpowers OÜ". He eivät kuitenkaan tiedä aikovatko tehdä paluuta yhtyeenä, vaikka ovatkin siitä keskustelleet.[24][25] Syyskuussa 2016 laulaja Kuurmaa myönsi virolaisen Kanal 2 -kanavan haastattelussa, että Brandesin kanssa yhteistyön lopettaminen oli huono päätös yhtyeeltä.[26]

Joulukuussa 2019 Vanilla Ninja esiintyi yli 10 vuoden tauon jälkeen Tallinnan Saku Suurhallissa, mutta heillä ei ollut suunnitelmia jatkon suhteen.[27]

Paluu ja uusi albumi (2020–)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2020 Vanilla Ninja ilmoitti tekevänsä paluun. Yhtyeen jäsenet kertoivat äänittäneensä vuonna 2021 julkaistavaa albumia kuluneen vuoden aikana David Brandesin kanssa. Yhtyeen nykyiseen kokoonpanoon kuuluvat Piret Järvis-Milder, Katrin Siska, Lenna Kuurmaa ja paluun tehnyt Triinu Kivilaan. Ilmoituksen yhteydessä he julkaisivat otteita kahdesta uudesta kappaleesta, "The Reason Is You" ja "It Ain't You".[28][29] Helmikuussa 2021 antamassaan haastattelussa Kuurmaa kertoi, että uuden albumin äänitykset ovat loppusuoralla.[30] 18. kesäkuuta yhtye julkaisi uuden singlen ″Gotta Get It Right″. Se on ensimmäinen singlejulkaisu tulevalta Encore-albumilta, joka julkaistaan lokakuussa 2021.[4]

The Baltic Times -lehden haastattelussa toukokuussa 2005 Piret Järvis kertoi yhtyeen aloittaneen uudenlaisen pop-rock -tyylin musiikissa. Yhtye myös kertoi, että heidän musiikkinsa tulee olemaan raskaampaa ja tyypillisempää rock-tyylilajille.[31] Yhtyeen vuonna 2004 ilmestynyt singlekappale "Tough Enough" on mukana kilpailevissa tanssipelisarjoissa Dance Dance Revolution ja In The Groove.

  1. Vanilla Ninja Overview allmusic.com. Viitattu 29.7.2010. (englanniksi)
  2. MusicMight.com Artist Profile musicmight.com. Viitattu 19.11.2010. (englanniksi)
  3. Vanilla Ninja, nova revelação do Hard Rock whiplash.net. Viitattu 29.7.2010. (espanjaksi)
  4. a b Kuula esimeste seas! Nullindate hittbänd Vanilla Ninja avaldas pärast 13-aastast pausi uue loo Anne & Stiil. Viitattu 18.6.2021. (viroksi)
  5. Vanilla Ninja - Estonian girl group sets sights on world domination baltictimes.com. Viitattu 28.2.2011. (englanniksi)
  6. Sven Lõhmus wins Best arrangement and production award esctoday.com. Viitattu 29.7.2010. (englanniksi)
  7. Eurolaul 2002 eurovisioon.ee. Viitattu 29.7.2010. (viroksi)
  8. Eurolaul 2003 eurovisioon.ee. Viitattu 29.7.2010. (viroksi)
  9. Vanilla Ninja biografia v-nija.bloog.pl. Viitattu 29.7.2010. (puolaksi)[vanhentunut linkki]
  10. Vanilla Ninja - Liar acharts.us. Viitattu 29.7.2010. (englanniksi)
  11. Vanilla Ninja - When The Indians Cry acharts.us. Viitattu 29.7.2010. (englanniksi)
  12. Vanilla Ninja - I Know acharts.us. Viitattu 29.7.2010. (englanniksi)
  13. Vanilla Ninja - Blue Tattoo acharts.us. Viitattu 29.7.2010. (englanniksi)
  14. Tonight: Vanilla Ninja to present 'Cool vibes' esctoday.com. Viitattu 26.12.2010. (englanniksi)
  15. Eurovision Song Contest 2005 eurovision.tv. Viitattu 29.7.2010. (englanniksi)
  16. Country Profile: Switzerland eurovision.tv. Viitattu 29.7.2010. (englanniksi)
  17. Vanilla Ninja - Cool Vibes acharts.us. Viitattu 29.7.2010. (englanniksi)
  18. Musik-Charts manipuliert? sat1.de. Arkistoitu 5.4.2005. Viitattu 29.7.2010. (saksaksi)
  19. Vanilla Ninja - Birds Of Peace eurovisioon.ee. Viitattu 28.2.2011. (viroksi)
  20. Una canción china luchará por la Gaviota de Plata en Viña 2008 cooperativa.cl. Viitattu 26.12.2010. (espanjaksi)
  21. Italia se coronó a costa de Chile en la Competencia Internacional cooperativa.cl. Viitattu 26.12.2010. (espanjaksi)
  22. Vanilla Ninja: No nos quedaba otro camino que ser rockeras cooperativa.cl. Viitattu 26.12.2010. (espanjaksi)
  23. Vanilla Ninja records Gessle-penned song - The Daily Roxette The Daily Roxette. Viitattu 25.12.2016.
  24. Pungilik jõulutuur: Lenna Kuurmaa ühineb Vennaskonnaga Publik. Viitattu 25.12.2016.
  25. Vanilla Ninja established a new company - Vanilla Ninja fansite - "Love Ninjas" Vanilla Ninja fansite - "Love Ninjas". 15.9.2016. Viitattu 25.12.2016. (englanti)
  26. Lenna: Ending co-operation with David Brandes was a bad move for Vanilla Ninja - Vanilla Ninja fansite - "Love Ninjas" Vanilla Ninja fansite - "Love Ninjas". 19.9.2016. Viitattu 25.12.2016. (englanti)
  27. FOTOD JA VIDEOD | VANILLA NINJA ON TAGASI! Kuum tüdrukutebänd astus üle pika aja taas lavale: see oli väga-väga lahe! elu.ohtuleht.ee. Viitattu 20.12.2019. (eesti)
  28. Tohohh! Vanilla Ninja on tagasi! Kunagine tüdrukutebänd on taas koos pärast 15-aastast pausi Kroonika. Viitattu 28.11.2020. (viroksi)
  29. Vanilla Ninja tuleb üle kümne aasta uuesti kokku ERR. 27.11.2020. Viitattu 28.11.2020. (eesti)
  30. Lenna Kuurmaa: Vanilla Ninja uus plaat on juba enamjaolt salvestatud MuusikaPlaneet. 1.2.2021. Viitattu 17.2.2021. (eesti)
  31. Vanilla Ninja - Estonian girl group sets sights on world domination baltictimes.com. Viitattu 29.7.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]