Vanha sukusalaisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Reginald Musgrave. Sidney Pagetin kuvitusta Strand Magazinessa
Le Trésor des Musgraves (1912).

Vanha sukusalaisuus (engl. The Adventure of the Musgrave Ritual) on Arthur Conan Doylen kirjoittama Sherlock Holmes -novelli. Se julkaistiin alun perin Strand Magazinessa toukokuussa 1893 Sidney Pagetin kuvittamana. Suomeksi novelli ilmestyi ensimmäistä kertaa nimellä ”Musgraven perhesalaisuus” 1901.[1]

Poikkeuksellista tarinassa on, ettei tarinan kertojana toimi tavalliseen tapaan tohtori Watson vaan itse Sherlock Holmes, joka selostaa ystävälleen tätä yhtä varhaisimmista tapauksistaan (se on Holmesin kolmas tapaus).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarinassa Sherlock Holmes saa tehtäväkseen selvittää erään vanhan sukulinnan hovimestarin yllättävän katoamisen. Muutamaa päivää ennen katoamista linnan isäntä oli tavannut tämän silmäilemässä joitakin suvun aikuistumisriittejä koskevia papereita. Muutamaa päivää tämän jälkeen hovimestari - joka sattui aikanaan rakastamaan erästä linnan palvelijatarta, ennen kuin hylkäsi tämän - katosi salaperäisesti, samoin tämän entinen rakastettu.

Holmes pohtii arvoitusta

Seuraamalla sukuriitin monimutkaisia ohjeita ja arvoituksia Holmes onnistuu lopulta löytämään kellarin, jonka lattiassa on raskaan kivilaatan peittämä aukko. Sen alta löytyy hovimestarin ruumis ja pussi, jonka sisällön arvelee myöhemmin olevan Englannin kuninkaiden muinainen kruunu, joka katosi 1600-luvulla, kun Kaarle I syöstiin vallasta. Holmes arvelee, että suvun monarkistinen jäsen on piilottanut kruunun tarkoituksenaan antaa se Kaarlen seuraajalle, mutta rituaali ei ole siirtynyt suvun seuraavalle jäsenelle, ja kruunu on unohtunut.

Holmes päättelee, että hovimestari on saanut tietää suvun aarteesta, jonka vuoksi tämä on salaa tutkinut sukuriitin sisältöä. Noudattamalla ohjeita hänkin on löytänyt kellarin. Kivi on kuitenkin ollut liian raskas hänelle, joten hän on pyytänyt entisen rakastettunsa apuun. Tämä on kuitenkin kostanut miehelle ja sulkenut aukon kivellä miehen ollessa aukossa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Sherlock Holmes
 • Tohtori Watson
 • Reginald Musgrave, Holmesin koulutoveri
 • Brunton, Musgravien hovimestari, joka katosi
 • Rachel Howell, palvelijatar, joka myös katosi

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Novellin pohjalta on tehty kaksi mykkäelokuvaa, kumpikin nimellä The Musgrave Ritual. Brittiläis-ranskalaisen version ohjasi 1913 Georges Tréville, joka myös näytteli Holmesia. Brittiläisen version ohjasi vuonna 1922 George W. Ridgwell, ja Holmesia näytteli Eille Norwood.[2][3]

Novellin pohjalta on tehty televisiosarjaan Sherlock Holmesin paluu jakso Musgraven sukusalaisuus (The Musgrave Ritual 1986).

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Novellin suomennokset ovat ilmestyneet nimillä ”Musgravien perhesalaisuus”, ”Sukulinnan salaisuus” ja ”Vanha sukusalaisuus”[4]:

 • Musgravien perhesalaisuus” -nimellä novellikokoelmissa:
 • ”Sukulinnan salaisuus” -nimellä novellikokoelmassa:
  • 1933: Kadonnut kilpahevonen. Sherlock Holmesin seikkailut III. Suomentanut O. E. J. (=Juurikorpi). WSOY
 • ”Vanha sukusalaisuus” -nimellä novellikokoelmassa:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Karjalatar 28.5.–6.6.1901.
 2. Silent Area: PSFL: The Musgrave Ritual (1913) silentera.com. Viitattu 22.1.2010. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
 3. Silent Area: PSFL: The Musgrave Ritual (1922) silentera.com. Viitattu 22.1.2010. (englanniksi)
 4. Raimo Nikkonen: Arthur Conan Doyle (22.5.1859–7.7.1930) bibliografia. Portti, 1992, nro 1, s. 111–128.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]