Vallan linnake

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vallan linnake
Borgen
Borgen Logo.png
Tyyli draama[1]
Pääosissa Sidse Babett Knudsen,
Birgitte Hjort Sørensen,
Pilou Asbæk [2][3]
Alkuperämaa Tanska
Verkko DR1
Esitetty 2010 –
Tuotantokausia 3
Jaksoja 30
Tuotanto
Tuottaja(t) Camilla Hammerich [4]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Vallan linnake (tansk. Borgen) on tanskalainen televisiosarja, jonka tuotanto alkoi vuonna 2010. Se kuvaa fiktiivistä Tanskan hallituspolitiikkaa nopeatempoisesti. Suomessa Yle on esittänyt sarjasta kaksi ensimmäistä tuotantokautta, ja kolmatta kautta alettiin näyttää Yle Fem -kanavalla 10. huhtikuuta 2013.[5]

Sarjan päähenkilö on ensimmäisen tuotantokauden alkaessa fiktiivisen Maltilliset-puolueen uutena puheenjohtajana toimiva Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen). Toinen muut päähenkilöt ovat nuori naistoimittaja Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) sekä ensimmäisellä ja toisella kaudella Birgitte Nyborgin PR-avustajana toimiva Kasper Juul (Pilou Asbæk). Nyborgin pahin kilpailija on entinen pääministeri Lars Hesselboe (Søren Spanning), joka johtaa Liberaalista puoluetta. Sarja sijoittuu suurelta osin Kööpenhaminassa sijaitsevaan Christiansborgin linnaan, jossa toimivat Tanskan parlamentti, pääministeri ja korkein oikeus. Sarjan tanskankielinen alkuperäisnimi, Borgen, on Christiansborgin linnan kutsumanimi.

Sarja on saavuttanut suosiota myös Tanskan ulkopuolella ja voittanut erilaisia palkintoja. Esimerkiksi vuonna 2012 Britannian elokuva- ja televisioakatemia Bafta nimesi Vallan linnakkeen parhaaksi ulkomaiseksi televisiosarjaksi.[6] Saman vuoden lokakuussa The New York Times ylisti sarjaa ja vertasi sitä Downton Abbeyyn.[5] Lisäksi televisioyhtiö NBC on suunnitellut tekevänsä sarjasta yhdysvaltalaisen version.[7]

Vallan linnakkeen suosion vuoksi Tanskan yleisradio DR tuotti sarjasta kolmannen kauden,[8] joka esitettiin Tanskassa vuoden 2013 alussa.[9] Sarjan virallisen verkkosivuston mukaan kolmannella kaudella kirjoittajat esittävät kysymyksen ”voiko vallan saavuttaa ja pysyä omana itsenään”.[3]

Juonipaljastuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahdessa ensimmäisessä jaksossa käydään vaalit ja muodostetaan uusi hallitus. Päähenkilö Birgitte Nyborg Christensen neuvottelee sekä oikeiston että vasemmiston kanssa ja lopulta nousee aiemmasta oppositiosta muodostetun vasemmistohallituksen pääministeriksi. Lisäksi sarjassa päästään seuraamaan pääministerin työtä ja hänen perhe-elämäänsä, ja kuinka työ pääministerinä vaikuttaa Nyborgin perhe-elämään. Ensimmäisen tuotantokauden päätösjaksossa Nyborg ja hänen miehensä päätyvät avioeroon.

Sarjan puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehdissä sarjan alun tapahtumien on spekuloitu olleen ennakointia syyskuun 2011 parlamenttivaaleista. Esimerkiksi ”Vapauspuolue” muistuttaa Tanskan maahanmuuttovastaista kansanpuoluetta, hallitseva pääministeripuolue ”Liberaalit” vuosien 2001–2011 liberaalia pääministeripuoluetta Venstreä, vasemmistoblokkia johtava suuri ”Työväenpuolue” sosiaalidemokraatteja, ”Solidarisk Samling” äärivasemmiston Yhtenäisyyslistaa, konservatiivinen ”Ny Højre” konservatiivipuoluetta ja niin edelleen.

Päähenkilön ”Maltilliset” (De Moderate) muistuttaa sikäli maahanmuuttomyönteistä sosiaaliliberaalia Radikale Venstreä, että puolue sijaitsee oikeiston ja vasemmiston välissä vaikka onkin mukana vasemmistoblokissa, sillä on naispuheenjohtaja ja se on maahanmuuttomyönteinen. Tämä yhteys ei silti ole yhtä selvä kuin yllä mainitut.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Borgen. Season 1 (2010) Elonet.fi. Kansallinen audiovisuaalinen arkisto. Viitattu 11.4.2013.
  2. Borgen. Season 1 (2010) – Tekijätiedot Elonet.fi. Kansallinen audiovisuaalinen arkisto. Viitattu 11.4.2013.
  3. a b Borgen synopsis season 3 Dr.dk. DR. Viitattu 11.4.2013. (englanniksi)
  4. Brown, Maggie: Borgen: Inside Danish TV's thriller factory Guardian.co.uk. 14.1.2012. Guardian News and Media Limited. Viitattu 11.4.2013. (englanniksi)
  5. a b Laurell, Gitte: Vallan linnakkeen kirjoittaja Adam Price vieraili Ylessä Yle.fi. 19.10.2012. Yle. Viitattu 10.4.2013.
  6. Vallan linnake -tv-sarja palkittiin Britanniassa Kaleva.fi. 27.5.2012. Kaleva. Viitattu 10.4.2013.
  7. Andreeva, Nellie: NBC To Adapt Danish Drama ‘Borgen’ With ‘FNL’s David Hudgins And Jason Katims Deadline.com. 26.9.2011. PMC. Viitattu 10.4.2013. (englanniksi)
  8. Der kommer en tredje sæson af 'Borgen' - Nyt om TV - TVTID.DK
  9. Keskevaari, Outi: Huomio, Vallan linnake -fanit: uusi kausi alkaa jo tänään! Menaiset.fi. 10.4.2013. Viitattu 10.4.2013.