Valkopilkkahai

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkopilkkahai
Oceanic Whitetip Shark.png
Uhanalaisuusluokitus: Vaarantunut [1]
Vaarantunut
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Rustokalat Chondrichthyes
Alaluokka: Leveäsuiset Elasmobranchii
Lahko: Luomihaikalat Carcharhiniformes
Heimo: Tiikerihait Carcharhinidae
Suku: Carcharhinus
Laji: longimanus
Kaksiosainen nimi
Carcharhinus longimanus
(Poey, 1861)
Levinneisyyskartta
Valkopilkkahain levinneisyys
Valkopilkkahain levinneisyys
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Valkopilkkahai Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Valkopilkkahai Commonsissa

Valkopilkkahai (Carcharhinus longimanus) on suurikokoinen ulappavesien hailaji, joka elää kaikissa maailman lämpimissä merissä.

Valkopilkkahain ruumis on roteva ja sillä on luonteenomaisen pitkät rintaevät ja pitkä, pyöreäkärkinen selkäevä. Evien päät ovat lajinimen mukaisesti valkoiset. Lajin tieteellinen nimi longimanus taas viittaa evien pituuteen. Kala tulee sukukypsäksi vajaan parin metrin mittaisena ja kasvaa yleensä kolmimetriseksi, suurimmat tavatut ovat olleet lähes nelimetrisiä.

Valkopilkkahai elää kaikkialla valtamerten ulapoilla, missä lämpötila on yli 18 celsiusastetta; runsaimmillaan se on 20–28 -asteisissa vesissä. Se liikkuu pintavesissä alle 150 metrin syvyydessä. Laji on vivipaarinen eli se synnyttää eläviä poikasia, 1–15 poikasta kerrallaan. Parittelu tapahtuu alkukesästä ja kantoaika on vuoden mittainen.

Valkopilkkahai syö pääasiassa luukaloja ja mustekaloja. Muukin ravinto kelpaa ja sen tiedetään syöneen myös keihäsrauskuja, merikilpikonnia, merilintuja, kotiloita, äyriäisiä, valaiden ulosteita ja laivoista mereen heitettyjä roskia.

Calon u0.png

Valkopilkkahai ui yleensä rauhallisesti ravintoa etsien mutta saaliin havaitessaan on peloton, määrätietoinen ja aggressiivinen. Se on yksi neljästä useimmin ihmisen kimppuun hyökkäävästä hailajista ja sen uskotaan koituneen lukuisten haaksirikkoisten kohtaloksi.[2][3] Esimerkiksi Jacques Cousteau on luonnehtinut sitä vaarallisimmaksi kaikista hailajeista.

Valkopilkkahain lihaa on käytetty ihmisravintona niin tuoreena, savustettuna, kuivattuna kuin suolattuna; myös sen nahkaa ja maksaöljyä hyödynnetään kaupallisesti. Valkopilkkahaita saadaan enimmäkseen muun kalastuksen sivusaaliina. Erityisesti sen evät ovat kysyttyä haineväkeiton raaka-ainetta, jotka otetaan talteen vaikka ruho jätettäisiin käyttämättä. Tämä on johtanut kantojen romahtamiseen.

Vielä 1969 valkopilkkahain kantoja luonnehdittiin erittäin runsaiksi. Yhdysvaltain kalastustilaston mukaan valkopilkkahain kannan arvioitiin kuitenkin vuosina 19922000 vähenneen Atlantin länsiosissa jopa 70 %. Kokonaistilanne on jossain määrin epäselvä, mutta varovaisuusperiaatteella Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on luokitellut lajin maailmanlaajuisesti vaarantuneeksi ja erittäin uhanalaiseksi Atlantin länsi- ja läntisissä keskiosissa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Baum, J., Medina, E., Musick, J.A. & Smale, M.: Carcharhinus longimanus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2006. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. Carcharhinus longimanus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
  3. Maailman luonto. Eläimet. Kalat, sammakkoeläimet ja matelijat. Weilin+Göös 2000.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]