Valko-Venäjän sosialistisen neuvostotasavallan lippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FIAV historical.svgValko-Venäjän sosialistisen neuvostotasavallan lippu

Valko-Venäjän sosialistisen neuvostotasavallan lippu oli Valko-Venäjän sosialistisen neuvostotasavallan tunnus vaakunan ohella. Se otettiin käyttöön neuvostotasavallassa 25. joulukuuta 1951. Muiden neuvostotasavaltojen lippujen tapaan se perustui Neuvostoliiton lippuun. Lipussa oli punaisella pohjalla vasemmassa yläkulmassa sosialismin sirppi ja vasara sekä kommunismin viisisakarainen tähti. Lipun alalaidassa oli leveä vihreä raita kuvastamassa maan vehreyttä. Lipun vasemmassa laidassa oli lisäksi valko-punainen ornamenttikuvio, joka viittasi Valko-Venäjän vanhaan käsityöperinteeseen.

Tätä ennen maalla oli käytössään lippu, jossa oli punaisella pohjalla vasemmassa ylälaidassa kyrillisin kirjaimin lyhenne БССР (BSSR) keltaisen nauhan ympäröimänä. Tätä ennen käytössä oli lippu, jossa oli sama lyhenne ilman kultaista nauhaa ja lisäksi sirppi ja vasara -tunnus. Vuosien 1919 ja 1937 välillä lipussa oli punaisella pohjalla lyhenne ССРБ (SSRB).

Valko-Venäjän nykyinen lippu

Nykyisin käytössä oleva Valko-Venäjän lippu perustuu vanhaan neuvostotasavallan lippuun. Siitä puuttuu kuitenkin sirppi ja vasara -tunnus. Lisäksi lipun punaista pohjasävyä on hieman vaalennettu. Laidan ornamenttikuvien värit ovat vaihtuneet päinvastaisiksi. Kun neuvostotasavallan lipussa oli valkoinen kuvio punaisella pohjalla, on nykyisessä lipussa punainen kuvio valkealla pohjalla.

Valko-Venäjän SNT:n aiempia lippuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]