Valetuberkuloosi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Valetuberkuloosi eli pseudotuberkuloosi on gramnegatiivisen Yersinia pseudotuberculosis -bakteerin aiheuttama sairaus. Se esiintyy lähinnä eläimissä mutta voi tarttua myös ihmiseen, tavallisimmin ruoansulatuskanavan kautta.[1]

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eläimissä valetuberkuloosi aiheuttaa tuberkuloosin kaltaisia oireita, kuten paikallisia kuolioita kudoksissa sekä granuloomia pernassa, maksassa ja imusolmukkeissa.

Ihmisessä oireet ovat samankaltaisia kuin Yersinia enterocolitica -bakteerilajin aiheuttamassa yersinioosissa (kuumetta ja oikeanpuoleista vatsakipua). Ripulia ei kuitenkaan läheskään aina esiinny, mikä joskus vaikeuttaa diagnoosin tekoa. Valetuberkuloosi voi, erityisesti lapsilla ja nuorilla aikuisilla, muistuttaa umpilisäkkeentulehdusta. Joissakin harvoissa tapauksissa on esiintynyt myös kyhmyruusua, nivelten jäykkyyttä, bakteerien leviämistä verenkiertoon (bakteremiaa) sekä Reiterin oireyhtymää ja tämän aiheuttamaa kipua.

Tauti tavallisesti puhkeaa 5–10 vuorokauden kuluttua tartunnasta ja tyypillisesti kestää hoitamattomana 1–3 viikkoa. Vaikeissa tapauksissa ja immuunipuutepotilailla saatetaan tarvita hoidoksi antibioottia: sekä ampisilliini, aminoglykosidit, tetrasykliini, kloramfenikoli että kefalosporiini ovat yleensä tehokkaita.

Hiljakkoin kuvatulla Izumi-kuumeella on havaittu yhteys valetuberkuloosiin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ryan KJ; Ray CG (editors) (2004). Sherris Medical Microbiology, 4th ed., McGraw Hill. ISBN 0-8385-8529-9. 
  2. Jani, Asim: Pseudotuberculosis (Yersinia) Viitattu 4.3.2006.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]