Valenciannokkasärki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valenciannokkasärki
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eukarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Karppikalat Cypriniformes
Heimo: Särjet Leuciscidae
Suku: Parachondrostoma
Laji: arrigonis
Kaksiosainen nimi

Parachondrostoma arrigonis
(Steindachner, 1866)

Katso myös

  Valenciannokkasärki Commonsissa

Valenciannokkasärki (Parachondrostoma arrigonis)[2] on särkiin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan uhanalaisena Espanjassa.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valenciannokkasärki voi kasvaa noin 25 cm pitkäksi. Laji on ruumiinmuodoltaan litteä ja tylppäkuonoinen. Alahuulessa on keratiinia ja se on karhea. Valenciannokkasärki on selästään tumman ruskea tai harmaa ja väri vaalenee vatsaa kohden. Kyljessä on tumma juova, joka on selvimmillään pyrstöä kohden.[3][4][5]

Levinneisyys ja elintavat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valenciannokkasärkeä tavataan Cabrieljoessa, joka on Júcarjoen sivujoki. Se ui usein joen nopeasti virtaavassa keskiosassa. Kalan ravintoa ovat levien lisäksi pienet selkärangattomat eläimet. Valenciannokkasärki kutee maalis-toukokuussa sorapohjalle. Valenciannokkasärki luokitellaan äärimmäisen uhanalaiseksi. Kantaa uhkaa elinympäristön heikkeneminen ja vieraslajit kuten petokalat ja tajonnokkasärki, jonka kanssa se sekä kilpailee että risteytyy.[1][3][5]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. a b Crivelli, A.J.: Parachondrostoma arrigonis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2006. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 2.6.2024. (englanniksi)
  2. Valenciannokkasärki – Parachondrostoma arrigonis Suomen Lajitietokeskus. Viitattu 2.6.2024.
  3. a b Jörg Freyhof & Maurice Kottelat: Handbook of European Freshwater Fishes, s. 211–212. Publications Kottelat, 2007. ISBN 978-2-8399-0298-4. (englanniksi)
  4. Alfredo Salvador: Loína - Parachondrostoma arrigonis (Steindachner, 1866) Enciclopedia Virtual de los Vertebrados Españoles. 18.12.2015. Museo Nacional de Ciencias Naturales. Viitattu 2.6.2024. (espanjaksi)
  5. a b R. M. S. Costa, F. Martínez-Capel, R. Muñoz-Mas, J. D. Alcaraz-Hernández & V. Garófano-Gómez: Habitat suitability modelling at mesohabitat scale and effects of dam operation on the endangered Júcar Nase, Parachondrostoma arrigonis (River Cabriel, Spain). River Research and Applications, 2012, 28. vsk, nro 6, s. 740-752. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 2.6.2024. (englanniksi)