Vahinko kello kaulassa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vahinko kello kaulassa
The Postman Always Rings Twice
Alkuperäisteos
Kirjailija James M. Cain
Kieli englanti
Genre rikos
Julkaistu 1934
Suomennos
Suomentaja Eero Huhtanen
Kustantaja Otava
Julkaistu 1970
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Vahinko kello kaulassa (engl. The Postman Always Rings Twice) on James M. Cainin kirjoittama amerikkalaisen rikoskirjallisuuden klassikko. Teos julkaistiin alkukielellä vuonna 1934 ja suomeksi ensimmäistä kertaa Eero Huhtasen kääntämänä 1970.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan kertoja on nuori maankiertäjä nimeltä Frank Chambers, joka päätyy töihin Nick Papadakisin omistamaan rasvaiseen californialaiskuppilaan. Kreikkalaista syntyperää oleva Nick ei ole enää nuori, toisin kuin hänen turhautunut vaimonsa Cora – aistikas tummaverikkö, jota aviomies tapaa kutsua "pieneksi valkoiseksi kyyhkysekseen". Yhteiselosta seuraa odotetusti ongelmia, ja pian kylmäverinen rikos alkaa vaikuttaa entistä todennäköisemmältä...

Yleisiä huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Teoksen alkuperäisotsikossa korostuva postimies, joka soittaa aina kahdesti, ei esiinny tarinassa käytännön tasolla lainkaan. Yksityiskohta on herättynyt kirjallisuuspiireissä vilkasta keskustelua valinnasta ja sen merkityksestä.
  • James M. Cain tarjosi myöhemmin oman näkemyksensä aiheesta teoksensa Nainen ilman omaatuntoa (Double Indemnity, 1943) julkaisun yhteydessä. Myös vuoden 1946 Hollywood -filmatisoinnissa, jota on esitetty Suomessa nimellä Kohtalon tuomio postimiehen osuus selitetään juonen sisällä.
  • Elokuvan naispääosaan valittu Lana Turner eroaa ulkoiselta olemukseltaan ratkaisevasti kirjan Cora Papadakisista, joka pelkää romaanin alkupuolella – ajankuvan mukaisesti – Frankin otaksuvan häntä piirteistään johtuen meksikolaiseksi. Tay Garnettin ohjauksessa yksityiskohta on häivytetty muuttamalla Nickin ja Coran sukunimeksi Smith.

Sovituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.