Vagit Alekperov

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vagit Alekperov

Vagit Jusufovitš Alekperov, azerien kielellä Vahid Yusif oğlu Ələkbərov (s. 1. syyskuuta 1950 Baku, Azerbaidžanin SNT) on Venäjän azerbaidžanilainen oligarkki. Hän on Venäjän suurimpiin kuuluvan öljy-yhtiö Lukoilin pääjohtaja. Kansallisuudeltaan hän on azeri.

Alekperov on koulutukseltaan kandidaatti valmistuen Azerbaidžanin öljy- ja kemiainstituutista. Liike-elämän aikakauslehti Forbes listasi maaliskuussa 2007 hänet maailman 48. rikkaimmaksi henkilöksi. Alekperov on naimisissa ja hänellä yksi lapsi. Hänellä on hyvät suhteet Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.[1]

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alekperov aloitti uransa työmiehenä kotimaansa Azerbaidžanin öljykentillä. Vuonna 1974 hänen opintonsa päättyivät, minkä jälkeen työskenteli joitakin vuosia insinöörinä öljynjalostuksen parissa.

Vuonna 1979 Alekperov muutti Siperiaan, missä työskenteli Surgutneftegazille vuoteen 1985 saakka. Vuonna 1987 hän nousi uuden Kogalymneftegaz-yhtiön apulaisjohtajaksi. Vuonna 1990 hänestä tuli Neuvostoliiton öljyn- ja kaasuntuotannon apulaisministeri.

Vuonna 1991 kolme suurta valtion omistamaa öljykenttää yhdistettiin yhdeksi Langepas-Urai-Kogalymneft-yhtiöksi. Pian suuryhtiö yksityistettiin ja Alekperov junaili itselleen merkittävän osuuden luottomiestensä kautta. Vuonna 1993 yrityksen nimi muutettiin LUKoiliksi. Alekperov nousi yhtiön johtoon.

Nykyään Lukoil työllistää satatuhatta ihmistä ja on yksi maailman suurimmista öljy-yhtiöistä. Monien muiden oligarkkien tapaan myös Alekperov on toiminut myös media- ja pankkimaailmassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [http://www.forbes.com/lists/2007/10/07billionaires_Vagit-Alekperov_QXTX.html
    1. 48 Vagit Alekperov] Forbes. 8.3.2007. Viitattu 5.6.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]