Vaaratiedote

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Väestöhälytin Ruotsissa

Vaaratiedote on viranomaisten lähettämä, vaaratilanteesta, uhasta tai onnettomuudesta annettava varoitus tai toimintaohje.

Vaaratiedotteet Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viranomainen voi antaa vaaratiedotteen tilanteissa, joissa väestöä on varoitettava hengen- tai terveysvaarasta tai kun ilmenee vaara merkittävälle omaisuuden vaurioitumiselle tai tuhoutumiselle. Vaaratiedote voidaan antaa myös, kun vaaratilanne on ohi.[1]

Vaaratiedote välitetään väestölle tiedoksi radiossa ja myös televisiossa, jos vaaratiedotteen antanut viranomainen niin päättää. Radiossa vaaratiedote keskeyttää meneillään olevan ohjelman.[2]

Televisiossa esitettävässä tiedotteessa näkyy ruudun yläreunassa vierivänä tekstinä, punaisella taustavärillä, varsinainen tiedote ja televisiosta kuuluu kansainvälinen CQ-kutsuääni morseaakkosilla ( — · — ·    — — · — ).

Vaaratiedote pyritään kohdentamaan vain sitä tarvitseville, pääasiassa sisällyttämällä vaaratiedotteeseen riittävän tarkka kuvaus siitä, mitä alueita tai ihmisryhmiä tiedote koskee ja joskus myös käyttämällä esimerkiksi vain tietyn alueen paikallisradioita tai väestöhälyttimiä vaaratiedotteen lähettämiseen.

Vaaratiedotelaki tuli voimaan 1.6.2013. Vaaratiedote korvaa aiemmin käytössä olleet termit hätätiedote ja muu viranomaistiedote.

Ensimmäinen Suomen televisiossa esitetty vaaratiedote (tunnettiin silloin nimellä hätätiedote) lähetettiin perjantaina 30. tammikuuta 2009 kello 22 jälkeen Abloyn Joensuun tehtaan palon takia[3].

  1. Vaaratiedotteella varoitetaan väestöä Sisäministeriö. Arkistoitu 6.10.2016. Viitattu 30.9.2015.
  2. Hätätiedotteiden välitysjärjestelmää kokeillaan 112-päivänä 2006. Web Achive 6.8.2010 (Pelastustoimi). Arkistoitu 6.8.2010. Viitattu 2.8.2010.
  3. Miljoonavahingot Abloyn tehtaan tulipalosta Joensuussa Iltalehti. 30.1.2009. Viitattu 4.8.2015.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.