VIVA World Cup

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

VIVA World Cup on jalkapalloturnaus sellaisille maajoukkueille, jotka eivät ole kansainvälisen jalkapalloliiton tai sen maanosaliittojen jäseniä. Turnauksen järjestää kyseisenkaltaisten liittojen kattojärjestö NF-Board.

Kilpailun palkintopokaalin on suunnitellut ranskalainen kuvanveistäjä Gérard Pigault ja se on nimetty Nelson Mandelan mukaan.

Vuoden 2006 turnaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen VIVA World Cup järjestettiin 19.–25. marraskuuta 2006 Hyèresissä Ranskan Oksitaniassa. Turnauksen isäntäjoukkueena toimi Oksitania.

Turnaukseen vahvisti osallistuvansa Monaco, Saame, Etelä-Kamerun, Oksitania, romanit ja Länsi-Papua. Romanit ja Länsi-Papua jäivät kuitenkin pois. Lisäksi Ranska ei päästänyt Etelä-Kamerunin joukkuetta maahan, joten turnaukseen osallistui vain kolme joukkuetta. Turnauksen voitti Saame, joka kukisti loppuottelussa Monacon 21–1.

Alun perin turnaus oli määrä järjestää Pohjois-Kyproksella ja siihen piti osallistua 16 joukkuetta. NF-Boardin ja Pohjois-Kyproksen jalkapalloliiton kiistojen vuoksi turnaus kuitenkin myönnettiin Oksitanian järjestettäväksi. Pohjois-Kypros ei muun muassa halunnut poliittisista syistä pelata Kurdistania tai Tšetšeniaa vastaan. Eikä se halunnut myöntää televisiointilupaa Al-Jazeeralle. Pohjois-Kyproksen liitto ilmoitti järjestävänsä samaan aikaan oman vastaavanlaisen turnauksen ELF Cupin. Siihen osallistui kahdeksan joukkuetta, joista osa oli NF-Boardin jäseniä.

Vuoden 2008 turnaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen VIVA World Cup järjestettiin 7.–13. heinäkuuta 2008 Jällivaarassa Ruotsin Lapissa. Isäntänä toimi edellisen turnauksen voittaja Saame. Miesten turnaukseen osallistuivat Saamen lisäksi mestaruuden voittanut pohjoisitalialainen Padania, Provence, Kurdistan ja Aramea. Naisten turnaukseen osallistuivat Saame ja Kurdistan.

Turnaukseen oli alun perin tulossa 20 joukkuetta, mutta monet joutuivat perumaan tulonsa esimerkiksi rahan puutteen vuoksi. Padanian joukkueessa pelasi Italian Serie B:n ja Serie C:n pelaajia, ja se voittikin kaikki ottelunsa turnauksessa. Saamen naisten joukkue voitti Kurdistanin kaksiosaisessa finaalissa.

Vuoden 2009 turnaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas VIVA World Cup pelattiin Padaniassa.

Vuoden 2010 turnaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljäs VIVA World Cup pidettiin Gozon saarella Maltassa.

Vuoden 2012 turnaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viides VIVA World Cup pelattiin Irakin Kurdistanissa.

Turnauksien parhaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Voittaja Toinen Kolmas
2006 Saame Monaco Oksitania
2008 Padania Aramea Saame
2009 Padania Irakin Kurdistan Saame
2010 Padania Irakin Kurdistan Oksitania
2012 Irakin Kurdistan Pohjois-Kypros Sansibar

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.