Võ Quý

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Võ Quý (31. joulukuuta 1929 Hà Tĩnhin maakunta10. tammikuuta 2017 Hanoi) oli vietnamilainen lintutieteilijä.[1]

Tohtori Võ Quý opiskeli Kiinassa ja palasi Vietnamiin 1954 Ranskan kärsittyä tappion sodassa Vietnamia vastaan. Hän oli yksi Hanoin yliopiston perustajista vuonna 1956 ja toimi yliopiston professorina. Hän tutki amerikkalaisten Vietnamin sodassa käyttämien rikkakasvien torjunta-aineiden, kuten Agent Orange, vaikutuksia kasvillisuuteen, ja organisoi myöhemmin valtion uudelleenmetsittämisohjelmia. Vuonna 1985 hän vihki Vietnamin ensimmäisen ympäristöntutkimuslaitoksen Hanoin yliopistossa.

Võ Quý löysi sodan aikana lähes hävinneeksi joutuneen saruskurjen (Grus antigone) uuden esiintymisalueen, ja oli perustamassa muuttolintujen suojelualuetta. Hän esitti, että Vietnamin sademetsissä elävä annaminfasaani (Lophura edwardsi) olisi eri laji kuin vietnaminfasaani (Lophura hatinhensis), jonka Quý nimesi vuonna 1975.[2] Monet luokittelijat pitävät niitä kuitenkin samana lajina, mutta Suomen BirdLifen lajiluettelossa ne ovat eri lajeja.[3]

Võ Quý kirjoitti kaksiosaisen kirjan Vietnamin linnuista, The Birds of Vietnam, ja oli yhtenä kirjoittajana teoksessa The Kouprey: An Action Plan for Its Conservation. Vuonna 2003 hänelle myönnettiin Blue Planet Price.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ives, Mike: Vo Quy, Father of Environmental Conservation in Vietnam, Dies at 87 The New York Times. 11.1.2017. Viitattu 11.1.2017. (englanniksi)
  2. ITIS
  3. Maailman lintujen suomenkieliset nimet