Välitunti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee koulussa vietettävää taukoa. Välitunti voi tarkoittaa myös Disney Channelin televisiosarjaa.
Välitunti hanoilaisessa oppilaitoksessa.

Välitunti on kouluissa oppituntien välissä vietettävä tauko.

Suomessa välitunti kestää tavallisesti 15 minuuttia, mutta ruokavälitunti kestää yleensä vähintään 30 minuuttia. Välitunnin alkamisen ja päättymisen ilmaisee yleensä soiva kello. Ylemmillä kouluasteilla välitunteja voi olla kaksoistuntien väleissä.lähde?

Välituntien aikana vaihdetaan tarpeen mukaan luokkaa, ja lisäksi välitunteja käytetään siirtymiseen oman koulualueen ulkopuolella olevaan erikoisluokkaan tai liikuntatuntien pitopaikkaan. Yleisenä käytäntönä on päivittäin tietty välitunti niin sanottu ulkovälitunti, jolloin oppilaiden tulee olla ulkona koulun alueella.

Oppilaat ovat välitunnilla koulun vastuulla. Välituntia valvoo välituntivalvoja, joka on yksi tai useampia koulun opettajista tai muusta henkilökunnasta. Peruskoulussa oppilaat eivät yleensä saa poistua välitunneilla koulun alueelta ilman opettajien lupaa. Välituntivalvonnan tarkoituksena on muun muassa ehkäistä koulukiusaamista ja muuta koulun järjestyssääntöjen vastaista toimintaa.

Välituntien aikana oppilaat voivat viettää aikaansa koulukavereidensa kanssa sekä muun muassa liikkua, pelata ja leikkiä.

Välitunti on mainittu perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Niiden mukaan välituntien tulisi tarjota oppilaalle virkistystä, vaihtelua ja tukea oppilaiden tervettä kehitystä, sosiaalisia suhteita ja opiskelussa jaksamista.[1] Eräät tutkijat ovat esittäneet, että suomalainen välitunti voi osaltaan selittää suomalaisten oppilaiden hyviä oppimistuloksia kansainvälisissä vertailuissa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rantanen, Tuula: Strukturoituja välitunteja autismin kirjon oppilaiden osallisuuden lisäämiseksi oppituntien ulkopuolella (opinnäytetyö), s. 12. Humanistinen Ammattikorkeakoulu 2016. Teoksen verkkoversio.
  2. Aivotutkija: Välitunnit voivat selittää suomalaislasten koulumenestystä Kaleva.fi. Viitattu 18.6.2018.
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.