Väinö Pietilä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Väinö Pietilä
Henkilötiedot
Syntynyt1888
Sumiainen
Kuollut1917 (29-vuotiaana)
Helsinki
Ammatti sekatyömies ja työläiskirjailija
Kirjailija
Äidinkielisuomi
Tuotannon kielisuomi
Aikakausi 1900-luku
Tyylilajit romaani
Aiheet köyhien ja kurjien kuvaus
Esikoisteos Rämeissä. Kuvaus yhteiskunnan pohjakerroksista, 1917
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Väinö Pietilä (18881917) oli suomalainen työläiskirjailija. Pietilä syntyi Sumiaisissa mäkitupalaisen poikana.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1893 pojan ollessa viisivuotias perhe muutti Helsinkiin. Isä sai työpaikan kivilouhimolta ja eteni työnjohtajaksi. Kuitenkin isän juopottelu johti työpaikan menettämiseen. Alkoi kiertolaiselämä eri paikkakunnilla. Isä menehtyi sydänhalvaukseen 1897.

Väinö Pietilä joutui hakeutumaan palkkatöihin 13-vuotiaana isän kuoleman jälkeen. Hän kierteli erilaisissa töissä alueenaan Suomi ja myös Venäjä. Hän oli välillä työtön ja kärsi puutetta. Kiertelevä elämä ja kasvavalle nuorukaiselle liian raskas työ johtivat alkoholin käyttöön. Nuori Pietilä lueskeli kirjoja, harrasti maalausta ja suurlakon jälkeen osallistui työväen rientoihin. Kirjallis-taiteelliset harrastukset varjelivat häntä täysin vajoamasta paheisiin.

Galitsinassa Inkerinmaalla Pietilä tutustui sosialismiin ja oli perustamassa työväenyhdistystä. Kulttuurin saralla hän toimi työväenyhdistyksessä näytelmäohjaajana. Viipurissa hän kuului työväenyhdistykseen ja oli laulukuoron jäsenenä. Savonlinnassa hän kuului sähkötyöläisten ammattiosastoon, kuten myös Helsingissä, jonne asettui 1914.

Pietilän kirjoittamishalujen ilmentyminen alkoi 1915, kun hän rupesi avustamaan työväenlehtiä ja –julkaisuja. Hän kirjoitti näihin kertomuksia ja runoja. Pietilän kirjallisten taitojen karttuessa hän sairastui keuhkotautiin. Vallankumouskeväänä 1917 hän tunsi, että ”nyt kelpaisi alkaa elämä”. Se olikin elämän loppu. Ensimmäiseksi ja ainoaksi teokseksi jäi kertomus ”Rämeissä”, joka on kuvaus yhteiskunnan pohjakerroksesta. Teos valmistui painosta kirjailijan kuoleman jälkeen. Pietilän 29 vuoden ikäisenä katkennut elämä oli synkimpiä ja ahdistavimpia työväenliikkeen kirjallisuudenhistoriassa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rämeissä : kuvaus yhteiskunnan pohjakerroksista. Otava 1917, uusintapainos Pilot-kustannus 2008

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.