Vähä-Liettua

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vähä-Liettua ja muut Liettuan historialliset etnografiset alueet.

Vähä-Liettua (saks. Preussisch Litauen, Preussilainen Liettua) on alue, joka on kuulunut Saksalle, mutta joka kuuluu nykyään Liettualle. Aluetta on kutsuttu myös Memelin alueeksi (saks. Memelland) Niemenjoen (saks. Memel) mukaan. Saksan tekemän väestönlaskennan mukaan alueella asui 1910 kaikkiaan 149 766 asukasta, joista 67 345 ilmoitti liettuan kielen ensimmäiseksi kielekseen. Saksalaisväestö asui pääasiassa Memelin kaupungissa (nyk. Klaipėda) ja sen ympäristössä, kun taas liettuankieliset asuivat pääasiassa alueen maaseudulla.[1]

Memelin mandaattihallintoalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen 1919 solmitun Versailles'n rauhansopimuksen 99. artiklassa sanotaan, että Memelin alue erotetaan Saksasta ja että se siirtyy ympärysvaltojen tilapäiseen hallintaan. Vuonna 1921 Liettuan uudet valtiopäivät, seimas, vaati yksimielisesti alueen liittämistä Liettuaan. Koska Liettua ei voinut saada aluetta rauhanomaisesti, toteutettiin ulkopuolelta järjestetty kapina. Mandaattihallinto lakkautettiin 19. helmikuuta 1923 allekirjoitetulla Memelin sopimuksella.lähde?

Myöhemmät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 1939 Saksa miehitti alueen, joka siten liitettiin Itä-Preussiin. Toisen maailmansodan jälkeen alue luovutettiin Neuvostoliitolle, ja se liitettiin Liettuan sosialistiseen neuvostotasavaltaan. Alue on edelleen osa itsenäistä Liettuaa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kallio 2009: s. 206
Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  • Merkinnän syy: alueen varhaishistoria ja maantiede puuttuvat