Väärä tietoisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Väärä tietoisuus on marxilainen oletus, jonka mukaan aineelliset ja institutionaaliset tekijät johtavat työväenluokkaa harhaan kapitalismin luonteesta. Hypoteesi seuraa tavarafetisismin teoriasta, jonka mukaan ihmiset kokevat yhteiskunnalliset suhteet pelkästään asioiden välisinä taloudellisina arvoina, toisin sanoen henkilön saadessa rahaa työskentelystään ja ostaessaan haluamansa tavaran. Raha ja tavara tuntuvat luovan sosiaalisia suhteita ihmisistä riippumatta, päättäen kuka saa mitäkin ilman ihmisten suoraa toimintaa tai järjestäytymistä. Ihmiset vieraantuvat keskenäisestä toiminnastaan.

Friedrich Engels kirjoitti 1893[1]:

»Ideologia on nk. ajattelijan luoma prosessi. Tietoisesti, se on totta, mutta kyseessä on väärä tietoisuus. Hän ei tunnista niitä voimia, jotka todella motivoivat häntä, muutoinhan kyseessä ei olisi ideologinen prosessi. Täten hän ymmärtää häntä motivoivat voimat väärin.»

Ei ole todisteita, että Karl Marx itse olisi käyttänyt väärä tietoisuus -termiä, ainakaan tunnetuissa kirjallisissa teoksissa. Kyseessä on pelkästään Engelsin teoria.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pines, Christopher L.: Ideology and false consciousness : Marx and his historical progenitors. Albany: State University of New York Press, 1993. ISBN 0-7914-1431-0. (englanniksi)
  • Eagleton, Terry: Ideology: An Introduction. Verso, 1993. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Friedirch Engels kirjeessä Franz Mehringille 14. heinäkuuta 1898, julkaistu teoksessa Robert C. Tukcer (toim.) 1972: The Marx-Engels Reader. New York: W.W. Norton, s. 648-649.
  2. Eagleton 1991, 89