Uudenseelanninpaimenkoira

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uudenseelanninpaimenkoira

Huntaway.JPG

Avaintiedot
Alkuperämaa Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti
Määrä Suomessa ei yhtään
Alkuperäinen käyttö lampaiden paimennus haukkumalla
Nykyinen käyttö paimenkoira
Elinikä 12-14 vuotta
Muita nimityksiä New Zealand Huntaway, Huntaway
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Paino 25-35 kg
Säkäkorkeus 50-60 cm
Väritys black & tan

Uudenseelanninpaimenkoira eli huntaway on uusiseelantilainen koirarotu. FCI ei ole tunnustanut sitä eikä sitä esiinny Suomessa. Sen suosio on kuitenkin kasvamassa myös sen kotimaan ulkopuolella, ja mm. Japanissa on nykyisin oma rotujärjestö.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudenseelanninpaimenkoiran värit ovat musta ja kullanruskea tai punaruskea, ja sen paino on 25-35 kg ja korkeus 50-60 cm. Se sekoitetaan usein rottweileriin, koska sen päässä ja vatsassa olevat punaruskeat merkit tuovat mieleen edellä mainitun rodun. Enemmän se muistuttaa ulkoisesti kuitenkin beaucenpaimenkoiraa.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudenseelanninpaimenkoira on puhtaasti työkoira ja tarvitsee paljon liikuntaa, joten se ei sovi toimettomalle ihmiselle. Jalostuksen painopiste onkin nimenomaan työominaisuuksien ja terveyden säilyttäminen.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1900-luvulla lammasfarmarit kasvattivat haukkuvia paimenkoiria, ja he käyttivät jalostukseen bordercollieta ja saksanpaimenkoiraa sekä mahdollisesti myös labradorinnoutajaa. Rodulla on kaksi työskentelytapaa: toiset ajavat lampaat eteenpäin, ja toiset kiertävät ne ja pakottavat kääntymään.

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.