Uuden-Englannin nahkamies

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uuden-Englannin nahkamies kuvattuna 9. kesäkuuta 1885.

Uuden-Englannin nahkamies (n.1839–1889) oli kulkuri, joka pukeutui nahkavaatteisiin ja vaelsi vuosikausia Connecticut- ja Hudsonjokien välisellä alueella. Nahkamiehen taustasta ei tiedetä juuri mitään, mutta hän oli ehkä alun perin kanadanranskalainen tai ranskalainen, koska hän osasi puhua ranskaa.

Nahkamies kulki lähes 600 kilometrin pituista reittiä Uuden-Englannin Connecticutissa ja osan matkaa New Yorkin osavaltion puolella. Yhteen lenkkiin kului 34–36 päivää, jonka jälkeen hän aloitti saman alusta. Hän asui reittinsä varrella luolissa ja kivenkoloissa, joita nykyään kutsutaan nimellä ”leatherman caves”. Ihmiset suhtautuivat häneen yleensä ystävällisesti ja antoivat hänelle ruokaa. Muutamat kaupungit tekivät irtolaislakiin poikkeuksen nahkamiestä varten, jotta hän sai kulkea vapaana.

Keväällä 1888 Uutta-Englantia koetteli yksi Yhdysvaltojen historian pahimmista lumimyrskyistä.[1] Nahkamies selvisi siitä luultavasti pitämällä tulta luolassaan, mutta hän kuoli seuraavana vuonna. Kuolinsyyksi todettiin suusyöpä.

Nykyään suurimmat kaupungit, joiden läpi nahkamies kulki toistuvasti, ovat Bridgeport, New Haven ja Stamford.

Nahkamies populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pearl Jam -yhtye levytti Leatherman-nimisen kappaleen vuonna 1998.
  • Uuden-Englannin nahkamies mainitaan J. Karjalaisen kappaleessa Mennyt mies.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikkalainen dokumentti nahkamiehestä on katsottavissa youtubessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Great Blizzard of 1888, theatlantic.com