Leatherman (henkilö)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leatherman kuvattuna 9. kesäkuuta 1885.

Leatherman (n. 1839–1889, suomeksi ”Nahkamies”) oli kulkuri, joka pukeutui nahkavaatteisiin ja vaelsi vuosikausia Connecticut- ja Hudsonjokien välisellä alueella. Leathermanin taustasta ei tiedetä juuri mitään, mutta hän oli ehkä alun perin kanadanranskalainen tai ranskalainen, koska hän osasi puhua ranskaa.

Leatherman kulki lähes 600 kilometrin pituista reittiä Uuden-Englannin Connecticutissa ja osan matkaa New Yorkin osavaltion puolella. Yhteen lenkkiin kului 34–36 päivää, jonka jälkeen hän aloitti saman alusta. Hän asui reittinsä varrella luolissa ja kivenkoloissa, joita nykyään kutsutaan nimellä ”leatherman caves”. Ihmiset suhtautuivat häneen yleensä ystävällisesti ja antoivat hänelle ruokaa. Muutamat kaupungit tekivät irtolaislakiin poikkeuksen Leathermania varten, jotta hän sai kulkea vapaana.

Keväällä 1888 Uutta-Englantia koetteli yksi Yhdysvaltojen historian pahimmista lumimyrskyistä.[1] Leatherman selvisi siitä luultavasti pitämällä tulta luolassaan, mutta hän kuoli seuraavana vuonna. Kuolinsyyksi todettiin suusyöpä.

Nykyään suurimmat kaupungit, joiden läpi Leatherman kulki toistuvasti, ovat Bridgeport, New Haven ja Stamford.

Nahkamies populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Great Blizzard of 1888, theatlantic.com
  2. Riikonen, Jose: J. Karjalainen: Et ole yksin – Yhtä aikaa pettymys ja hieno, hehkuva poplevy Rumba. 16.3.2013. Viitattu 6.1.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]