Utele-teoria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Utele-teoria ("Universal Theory of the Energies in Life on the Earth") on Jorma Saarnin näennäistieteellinen kosmologinen teoria.[1] Saarni väittää Utelen mahdollistavan täysin uudenlaisen tavan tuottaa halpaa energiaa. Utele yhdistää suhteellisuusteorian kvanttimekaniikkaan ja ratkaisee lisäksi ilmastonmuutoksen aiheuttamat ongelmat.

Vuonna 2002 Saarni julkaisi kirjan Elämme mustassa aukossa, jossa Saarni väitti että Aurinko on Linnunradan keskellä ja että tähdet ovat luonteeltaan täysin erilaisia kuin Aurinko. Auringon valo on "gravitaatiovaloa", tähtien valo taas "energiavaloa".

Saarni oli ajatellut julkistaa kehittämänsä atomimallin väitöskirjana vuonna 1999, mutta Oulun yliopisto ei kuitenkaan innostunut asiasta, joten suunnitelma UTELE-teorian edistämiseksi ja esittelemiseksi avoimena ja julkisena hankkeena muuttui yksityiseksi hankkeeksi.[2] Saarni perusti kolmen yrityksen konsernin tutkimaan Utele-teoriaa. Utele-yhtiöillä oli toimitilat Oulunsalossa. Talouselämä kertoi syyskuussa 2006, että Utelen hallitukseen ovat tulleet Keskon hallintoneuvoston entinen puheenjohtaja, kauppaneuvos Matti Kallio, sekä entinen Soneran ja kuwaitilaisen Wataniya-teleoperaattorin toimitusjohtaja Harri Koponen. Lehden mukaan he uskovat lujasti yritykseen ja ovat sijoittaneet rahaa sen toimintaan. [3]

Utele-yhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarni perusti Utele-yhtiöiden rinnalle muita osakeyhtiöitä:[4]

  • Utele-Instituutti Oy, oli vuosina 2000 - 2011 toiminut, kotipaikka oli Helsinki, toimipaikka Oulunsalo, jonka toimialana oli kone- ja prosessisuunnittelu. Utele Instituutin hallituksen jäseninä toimivat Jorma Saarni ja Matti Kallio. Utele-Instituutti Oy sulautui heinäkuussa 2011 Utele International Oy -yhtiöön. Myös Saarnin perustama Utele Energy Oy, joka oli perustettu vuonna 2003, päätoimialanaan kone- ja prosessisuunnittelu, sulautui Utele International -yhtiöön.
  • Utele International Inc, perustettu vuonna 2003, toimii Utele-Groupin holding-yhtiönä. Yrityksen hallitukseen kuuluu Jorma Saarni ja Matti Kallio. Kaupparekisteritietojen mukaan yrityksen päätoimialat ovat kiinteistön hallinto ja vuokraus. Utele International Oy hallituksen puheenjohtajaksi tuli keväällä 2010 Keskon entinen hallintoneuvoston puheenjohtaja, kauppaneuvos Matti Kallio ja Ruotsin tiede- ja teknologiaviraston ex-toimitusjohtajana Lars Jeding siirtyi syrjään. Saarni itse keskittyi enemmän "--tieteeseen ja tutkimukseen". Utele International Oy:n toimitusjohtajana toimii Pasi Hämäläinen. Yhtiö kertoi keväällä 2010 ”--avaavansa lähiaikoina Utele-teorian peruslähtökohtia aikaisempaa syvällisemmin muutamalle kansainväliselle yliopistolle ja tutkimuslaitokselle tavoitteena saada tieteellinen näyttö teorian toimivuudesta”.[5]

Saarni teki vuonna 2001 patenttihakemuksen otsikolla ”Menetelmä auton sähkölaitteiden toiminnan konstruoimiseksi”, mutta ei lunastanut ko. patenttia.

Utele ilmoitti osakkeenomistajille julkaisevansa "evidenssilaitteen" vuoden 2007 kuluessa. Laitteen oli tarkoitus todistaa teorian keskeisiä sisältöjä, mutta toistaiseksi laitteesta ei ole uutisoitu.

Tammikuussa 2011 sanomalehti Kaleva uutisoi, että Utele olisi kuoppaamassa teoriaansa ja Utelen ympärille perustetut yhtiöt ovat sulautumassa yhdeksi. Kaupparekisteritietojen perusteella yhtiön varat alkavat myös loppua.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Artikkeli Skepsis-lehdessä Luettu 28.10.2007
  2. ANTIMATERIA LÖYTYI! Syventyvätkö tietomme fysiikan ja kemian perusteista?. [1]
  3. Talouselämä: Keksijä-Pelle heitti Einsteinin roskikseen (Arkistoitu – Internet Archive) Luettu 29.10.2007
  4. [2] Patentti- ja rekisterihallituksen ja verohallinnon yhteinen yritystietojärjestelmä.
  5. Oululehti. Saarni vaihtui Kallioon Utelen hallituksessa. [3] viitattu 21.12.2010.
  6. Kaleva. Utele kuoppaamassa "teoriansa". [4] (Arkistoitu – Internet Archive) viitattu 12.1.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.