Utah’n teekannu

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Utah'n teekannu)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Teekannu renderöitynä POV-Rayllä.
Alkuperäisen Utah’n teekannun malli näytteillä Computer History Museumissa.

Utah’n teekannu (engl. Utah teapot) eli Newellin teekannu (engl. Newell teapot) on 3D-grafiikkasovelluksissa käytetty objekti. Sitä käytetään usein 3D-renderöijien koeobjektina.

Teekannun piirsi vuonna 1975 Martin Newell Utah’n yliopistosta. Se pohjaa Melittan valmistamaan teekannuun, joskin se on pystysuunnassa matalampi johtuen Newellin senaikaisen grafiikkapäätteen erilaisesta kuvasuhteesta ja suorakaiteen muotoisista pikseleistä. Newell tarvitsi hyvän mallin 3D-grafiikan tutkimiseen, ja hänen vaimonsa ehdotti teeastiastoa. Newell mallinsi koko astiaston, mutta teekannu on osoittautunut niistä tunnetuimmaksi osaksi. Mallina ollut teekannu on nykyisin näytteillä Computer History Museumissa Mountain View’ssä, Kaliforniassa.

Teekannu oli sen aikaisen 3D-grafiikan kannalta hyvä objekti monesta syistä. Siinä on satulapisteitä, sen genus on kahvan ansiosta nollaa suurempi, se voi heittää varjon itsensä päälle ja jos se teksturoidaan, se näyttää tunnistettavalta.

Vaikka teekannu oli alkujaan haaste renderöintiohjelmille, ajan myötä se muuttui hyvin helpoksi esineeksi renderöidä. Sitä kuitenkin käytetään usein edelleen erilaisten renderöintijärjestelmien ja pintamateriaalien esittelyyn.

Esine löytyy monesta 3D-mallinnussovelluksesta. Se löytyy monista reaaliaikaisen 3D-grafiikan rajapinnoista: OpenGL:n päälle tehdystä GLUT-kirjastosta (glutSolidTeapot();) ja DirectX:lle tehdystä D3DX-kirjastosta (D3DXCreateTeapot();).

Kannu on toisinaan myös pilan päiten piilotettu erilaisiin 3D-grafiikalla tehtyihin kuviin ja elokuviin. Se esiintyy esimerkiksi elokuvassa Toy Story, Röyksoppin musiikkivideossa ”Remind Me” ja satunnaisesti Microsoft Windowsin 3D-putkistonäytönsäästäjässä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]