Utah’n teekannu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teekannu renderöitynä POV-Rayllä.
Alkuperäisen Utah’n teekannun malli näytteillä Computer History Museumissa.

Utahin teekannu (engl. Utah teapot)[1] eli Newellin teekannu (engl. Newell teapot) on 3D-grafiikkasovelluksissa käytetty objekti. Sitä käytetään usein 3D-renderöijien koeobjektina.

Teekannun piirsi vuonna 1975 Martin Newell Utah’n yliopistosta[2]. Tarinan mukaan Newell osti teekannun utahilaisesta tavaratalosta[2][3]. Toisen tarinan mukaan hänen vaimonsa ehdotti kotona olevaa teekannua.[4] Se kuitenkin perustuu Melittan valmistamaan teekannuun, joskin se on pystysuunnassa matalampi, mikä johtuu Newellin senaikaisen grafiikkapäätteen erilaisesta kuvasuhteesta ja suorakaiteen muotoisista pikseleistä. Mallina ollut teekannu on nykyisin näytteillä Computer History Museumissa Mountain View’ssä Kaliforniassa[3][5].

Teekannu oli sen aikaisen 3D-grafiikan kannalta hyvä objekti monesta syistä. Siinä on satulapisteitä, sen genus on kahvan ansiosta nollaa suurempi, se voi heittää varjon itsensä päälle, ja se on tunnistettavissa jopa ilman teksturointia.

Vaikka teekannu oli alkujaan haaste renderöintiohjelmille, ajan myötä sen renderöinti muuttui hyvin helpoksi. Sitä kuitenkin käytetään usein edelleen erilaisten renderöintijärjestelmien ja pintamateriaalien esittelyyn.

Esine on monessa 3D-mallinnussovelluksesta.[6] Se on monissa reaaliaikaisen 3D-grafiikan rajapinnoissa: OpenGL:n päälle tehdystä GLUT-kirjastosta (glutSolidTeapot();) ja DirectX:lle tehdystä D3DX-kirjastosta (D3DXCreateTeapot();).

Kannu on toisinaan myös pilan päiten piilotettu erilaisiin 3D-grafiikalla tehtyihin kuviin ja elokuviin. Se esiintyy esimerkiksi elokuvassa Toy Story,[4] Röyksoppin musiikkivideossa ”Remind Me” ja satunnaisesti Microsoft Windowsin 3D-putkistonäytönsäästäjässä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tietokonegrafiikka, Tampereen yliopisto. Viitattu 4.11.2017
  2. a b Computer History. Viitattu 4.11.2017
  3. a b A Critical History of Computer Graphics and Animation, Section 20: Icons of computer graphics, Teapot Ohion valtionyliopisto. Viitattu 4.11.2017
  4. a b Behold the Worlds Most Famous Teapot, Spectrum.ieee.org
  5. Collections.Computer History Museum. Viitattu 4.11.2017
  6. 3dmodelinganimation

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]