Käyttäjä:Kimmet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä käyttäjä piti aikanaan minitynkiä kehityskelpoisina.
Tämä käyttäjä kannattaa inklusionismia.
Tämä käyttäjä kannattaa eventualismia.
Tämä käyttäjä vastustaa deletionismia.
Tämä käyttäjä olettaa muilta hyvää tahtoa. Tämä käyttäjä olettaa muilta hyvää tahtoa.
Tämä käyttäjä on perehtynyt Internetiin.
Tämä käyttäjä on perehtynyt tietotekniikkaan.
Tämä käyttäjä toivottaa uusia käyttäjiä tervetulleiksi Wikipediaan.

Wikipedian käyttäjä Kimmet, oikealta nimeltään Kimmo Metso on vuonna 1964 syntynyt perheellinen mies. Kotoisin Turusta ja asuu nykyään Naantalissa.

Työni puolesta olen tutustunut ja minulla on käyttöoikeuksia kansainvälisiin kaupallisiin tietokantoihin ja analyytikkopalveluihin. Vertaankin usein wikin tietoja näihin "kaupallisiin" lähteisiin. Tavoitteena onkin kokemusteni pohjalta vaikuttaa wiki yhteisöä muuttumaan enemmän käyttäjälähtöiseen julkaisupolitiikkaan. Mikä sitten on käyttäjälähtöinen, aktiivien tiivis pieni piiri vai iso, kasvava hiljainen vain tietoa hakevat käyttäjäryhmä? Onko näkökulmani edes oikea? Uskon niin ja sen voi aina kyseenalaistaa kunhan pysytään asiassa.

Aikaisemmassa työpaikassani teleoperaattorilla osallistuin internetin kaupallistamiseen Suomessa. Yliopisto maailman USAn armeijan arpanetin pohjalta rakentamassa internetissä oli suuria intohimoja. Internetin kaupallistaminen nähtiin Suomessa lähes pyhäinhäväistymisenä. Itse näen hieman Wikissä samoja piirteitä. Yritysten tuottama tietoa on lähtökohtaisesti pahaa ja merkityksetöntä mainontaa, samaan aikaan kun julkistenpalvelujen tuottama samansisältöinen tieto ja palvelut on sellaisenaan wikikelpoisia.

Wikistä ei tila lopu, kaikki tieto mahtuu sinne, mutta sen käytettävyys kärsii, jos tieto ei ole tietosanakirjamaisessa muodossa ja oikeaa tietoa. Tiedon merkittävyys laajalle käyttäjäkunnalle ei ole wikissä ensisijainen asia. Tämän nykyisen Wikin julkaisupolitiikka osoittaa julkaisemalla jokaisen musiikkialbumin tiedot wikissä. Tiedon rakenteellisuus ja laaja kattavuus on merkittävä asia. Se on se mikä Wikiin vetää. Sieltä löytyy tietoa. Siksi ajattelen siten, että tiedon "blokkaaminen" millä tahansa perusteella on aina arvelluttavaa, mutta tietosisällön kriittinen tarkastelu ja parantaminen aina paikallaan.

Mitä ei minusta pidä tehdä? Mainontaa ei minustakaan pidä tuoda Wikiin, mutta yritysten perustietojen, historian ja tuotteiden tai tuotteiden valmistuksesta kertominen ei ole mainontaa. En siis kannata wikissä hittien myymistä hakupalvelun yhteydessä tai muita todellisia mainontakeinojen tuomista wikiin.

Muokkauslaskuri:[1]

Ap4k on omilla sivuillaa kiteyttänyt viisaasti Wikipolitiikkansa. Noudatan samaa hänen kirjaamaansa Wikipolitiikkaa:

Wikipoliittinen tavoitteeni on torjua deletististen virtausten ylilyöntejä ja puolustaa inklusionistista näkökulmaa. Kannatan siis itsenäisiä artikkeleita aiheista, joita jotkut wikipedistit puutteellisin ja ahdasmielisin perustein tuomitsevat "ei-merkittäväksi roskaksi". Wikipediaan mahtuvat niin paikalliset ilmiöt ja ilmaukset kuin pienetkin järjestöt tai vähän kannatetut käsitykset. Lähteiden ilmoittaminen on olennaisempaa kuin epämääräinen merkittävyys, sillä lähes kaikesta voidaan kirjoittaa tieteellisen neutraalisti tietosanakirjaan. Erityisyleisöjen huomioiminen tekisi wikipediasta suositumman ja toisi lisää aiheistaan innostuneita muokkaajia.


Wikipedia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia kertoo tietosanakirjasta mm. seuraavaa: "Tietosanakirja on kirjoitettu kattava kokoelma tietoa. Tietosanakirja voi olla yleinen ja sisältää tietoa useista eri aiheista, tai se voi keskittyä johonkin tiettyyn aiheeseen, kuten lääketieteeseen tai tekniikkaan. Jotkut tietosanakirjat keskittyvät tarjoamaan tietoa tietystä kulttuurisesta tai kansallisesta näkökulmasta."

Motto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ancora Imparo. Joku Italialainen 1400-luvulla elänyt sekopää ja yleisnero, joka osasi myös vähän piirtää ja sutata pensseleillä, väitetään sanoneet tämän lauseen. Allekirjoitan tämän täysin omalla kohdallani.

Linkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]