Urhea Martin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Urhea Martin on englantilaisen fantasiakirjailija Brian Jacquesin Redwalin taru -kirjasarjan kuudes osa. Se julkaistiin suomeksi vuonna 2001. Kirja kertoo soturi Martinin, joka on yksi Redwallin luostarin perustajista, seikkailusta.

Urhea Martin
Martin the Warrior
Alkuperäisteos
Kirjailija Brian Jacques
Kuvittaja Gary Chalk
Kansitaiteilija Fangorn (Chris Baker) (Iso-Britannia), Troy Howell (Yhdysvallat)
Kieli englanti
Genre fantasia, lasten- ja nuortenkirjallisuus
Kustantaja Hutchinson (Iso-Britannia), Philomel (Yhdysvallat)1993 Otava (suomi)
Sivumäärä 375 (Iso-Britannia), 376 (Yhdysvallat)
ISBN ISBN 0-09-176150-6 & ISBN 0-399-22670-2
Suomennos
Suomentaja Mika Kivimäki, runot: Jukka Itkonen
Kansitaiteilija Fangorn (Chris Baker)
Kustantaja Otava
Julkaistu 2001
Sivumäärä 399
ISBN ISBN 951-1-17023-6
Sarja: Redwallin taru
Edeltävä Salamandastronin aarre
Seuraava Kellonvalaja
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta
Redwallin taru -sarja
Soturi Matiaksen miekka
Sammalkukkametsän sota
Mattimeo
Mariel, taistelija
Salamandastronin aarre
Urhea Martin
Kellonvalaja
Pahan jälkeläinen
Jalokivien jäljillä
Jänisten kaukopartio
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kärppätyranni Badrang hallitsee itäisen meren äärellä sijaitsevaa linnoitusta Suolinnaa. Tyrannin orjat raatavat rakentamassa linnaa, kaivoksilla ja pelloilla. Orjien joukossa oli myös Martin, soturi Luken poika. Hiirinuorukainen kapinoi tyrannia vastaan ja joutui vankikuoppaan. Sinne joutuivat myös orava Huiskahäntä sekä hiiri nimeltään Roima. Linnoituksen lähelle rantautui Badrangin entinen kumppani kaapparikärppäkapteeni Puukenkä Tramun, joka tuli vaatimaan itselleen orjia alukseensa Merikuoriaiseen. Vankikuopassa olleet nuorukaiset pääsivät pakoon myyrä Rumpelin kaivaman pakotunnelin kautta. Myyrä oli tullut Päivälaaksosta seurassaan Päivälaakson Syysruusu, kutsumanimeltään Ruusa, joka oli Roiman sisko sekä Urran Vohin ja Arjan tytär.

Badrangin soturit sytyttivät Tramunin aluksen tuleen ja jättivät merirosvot kiikkiin rannalle. Martin, Huiskahäntä, Roima, Rumpeli ja Ruusa onnistuivat pakenemaan, mutta vannoivat palaavansa vapauttamaan orjat ja kostamaan Badrangille. Merellä suuri kala hajotti veneen, jolloin Martin, Ruusa ja Rumpeli joutuivat eroon Roimasta ja Huiskahännästä. Roima sekä Huiskahäntä rantautuivat melko lähellä Suolinnaa. He tapasivat kiertelevän näyttelijäseurueen Ruusunmarjan komeljanttarit. Seurue lupautui auttamaan heitä. Martin, Ruusa ja Rumpeli ajautuivat vaivaispäästäisten luokse ja joutuivat lastenvahdeiksi. He tapasivat siili Paulin, joka oli myös lastenhoitajana.

Ystävykset pääsivät vapaiksi Martinin pelastettua suulan kynsistä päästäispäällikkö Ballamamman poikasen Tinttaran. He päättivät lähteä hakemaan apua orjille Ruusan, Roiman ja Rumpelin kotoa Päivälaaksosta. Matkalla sinne he kohtasivat puussa myyrärouva Pullaliinan Suometsän kukkulan Vartijan, Puukansan sekä karttoja piirtävän sarvipöllö Boldredin. Boldred saattoi ystävykset Päivälaaksoon. Tällä välin oli Roiman ja Huiskahännän onnistunut kiertelevien Ruusunmarjan komeljanttareiden avustuksella vapauttaa osa Suolinnan orjista. Roima vapautti myöhemmin loput orjista.

Alkoi sota Badrangin joukkojen sekä entisten orjien välillä. Huiskahäntä hyökkäsi yksin Suolinnaa vastaan saaden surmansa. Hän tappoi kuitenkin 30 vihollisen soturia. Martin, Ruusa, Rumpeli ja Pauli lähtivät Päivälaaksosta saamiensa avustajien kanssa kohti Suolinnaa. Pöllö Boldred oli kierrellessään myös hankkinut sotilaita. Taistelussa Badrang tappoi Ruusan, mutta joutui pian itse Martinin tappamaksi. Suolinna hävitettiin taistelussa täydellisesti. Roima, Rumpeli ja Pauli lähtivät entisten orjien kanssa Päivälaaksoon, mutta soturi Martin lähti vaeltamaan yksin Ruusan muisto sydämessään.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
  • Ensimmäinen kirja: Vanki ja tyranni
  • Toinen kirja: Näyttelijöitä ja etsijöitä
  • Kolmas kirja: Suolinnan taistelu