Upi Sorvali

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Urpo Tapani ”Upi” Sorvali (31. heinäkuuta 195224. maaliskuuta 1989)[1] oli suomalainen muusikko, rumpali, säveltäjä, sovittaja, tuottaja ja arvostettu musiikinopettaja. Hän toimi Oulunkylän Pop/Jazz opistossa sekä konservatoriossa opettajana 1970-luvulta kuolemaansa asti. Sorvalin oppilaita ovat mm. Jari "Kepa" Kettunen, Janne Haavisto, Sami Kuoppamäki, Rami Eskelinen ja Leevi Leppänen. Hän itse oli opiskellut musiikkia nuoresta pojasta lähtien kuolemaansa saakka. Sorvali keräili erilaisia lyömäsoittimia, joita kertyi vuosien saatossa satoja.

Studiomuusikkona hän soitti lukuisilla levytyksillä ja useissa kokoonpanoissa. Näistä kuuluisimpia lienee Anssi Tikanmäen orkesteri ja Tuomari Nurmion Punainen planeetta -levyn yhtye. Taiteilijanimellä Urpo hän kiersi ahkerasti Suomea 1970-luvulla. "Teryleeniä"-hitti soi ahkerasti radiossa. Urpon levyillä rummut soitti Urpon salaperäinen serkku Upi, ja keikoilla rumpuja paukutti Leevi Leppänen. Oulunkylän opiskelijoista ja ystävistä kasattu Big Bad Family saavutti positiivista huomiota jazz-piireissä 1980-luvulla. Tämä kokoonpano jäi Sorvalin viimeiseksi hänen sairastuttuaan syöpään. Hän kuitenkin jatkoi työskentelyään loppuun asti, ja Big Bad Family julkaisi LP-levyn vain kuukausia ennen hänen kuolemaansa.

Suomalainen muusikko Henri Sorvali (tunnettu erityisesti metalliyhtyeistä Finntroll ja Moonsorrow) on Upi Sorvalin poika. Progressiivinen Open Eye Band -yhtye julkaisi elokuussa 2008 "Screaming Baby"-debyyttialbuminsa, jossa Sorvalin elämäntyötä kunnioitetaan versiolla Sorvalin "Aku-Aku"-biisistä. Kosketinsoittimissa vierailee Henri Sorvali.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tero Halvorsen, Harri Hirvi & J. J. Marjanen: Viihdemusiikin vaikuttajien elinaikoja 1.1.2005. Viihdemusiikin Ystävien Seura ry. Viitattu 8.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.