Unikeko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee eläinlajia. Sanan muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Unikeko
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Jyrsijät Rodentia
Alalahko: Oravamaiset jyrsijät Sciuromorpha
Heimo: Unikeot Gliridae
Suku: Glis
Brisson, 1762
Laji: glis
Kaksiosainen nimi

Glis glis
(Linnaeus, 1766)

Synonyymit
  • Myoxus glis (Linnaeus, 1766)[1]
Unikeon levinneisyys
Unikeon levinneisyys
Katso myös

  Unikeko Wikispeciesissä
  Unikeko Commonsissa

Unikeko (Glis glis) on pieni nisäkäs, joka elää pääosin Keski- ja Etelä-Euroopassa. Britanniassa sitä esiintyy pienellä alueella istutettuna.[1] Aikuinen unikeko on noin 16 cm pitkä, ja sillä on pitkä ja tuuhea häntä. Selkäpuolelta se on harmahtava tai ruskea, vatsapuoli on valkoinen. Unikeko on yöeläin eli nukkuu päivisin ja liikkuu lyhyen ajan öisin. Se nukkuu jopa 20 tuntia vuorokaudessa ja lisäksi talviunta 7 kuukauden ajan, mistä se on todennäköisesti saanut nimensäkin.[2] Saksaksi unikeon nimi on Siebenschläfer, ”seitsennukkuja”.

Antiikin roomalaiset kasvattivat unikekoja ruoaksi ja söivät niitä välipaloina (katso Rooman valtakunnan ruokakulttuuri). He kasvattivat niitä joko suurissa kuopissa tai – varsinkin kaupungeissa – terrakotta-astioissa, jotka muistuttivat etäisesti nykyajan hamsterihäkkejä. Unikekoja syödään edelleen Sloveniassa harvinaisena herkkuna, joskin tapa oli yleisempi ennen toista maailmansotaa.lähde? Unikekoa pidetään nykyään joskus lemmikkieläimenä.[3]

Unikeko esiintyy muun muassa Lewis Carrollin kirjassa Liisan seikkailut ihmemaassa, jossa Unikeko (engl. Dormouse, kirjan suomennoksissa usein murmeli ja Stephen Kingin Unettomassa yössä pähkinähiiri) osallistuu Hatuntekijän teekutsuille. Hahmo kertoo tarinan siirappikaivossa elävistä sisaruksista ja lopuksi höperö jänis ja Hatuntekijä työntävät sen teepannuun.

Unikeko on antanut nimensä myös jyrsijöiden lahkoon kuuluvalle unikekojen heimolle (Gliridae).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Amori, G., Hutterer, R., Kryštufek, B., Yigit, N., Mitsain, G., Muñoz, L.J.P, Meinig, H. & Juškaitis, R.: Glis glis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.7.2014. (englanniksi)
  2. Nukuttaako? – Unikeonpäivän vietosta ja taustasta - Yliopiston almanakkatoimisto almanakka.helsinki.fi. Viitattu 26.7.2020.
  3. Faunatar myy eläimiä ja eläintarvikkeita Turtolassa[vanhentunut linkki] Luettu 17.9.2020