Uniab

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Uniab
Alkulähde Lähellä Palmwagia Kunenen alueella Namibiassa
Laskupaikka Atlantin valtameri
Maat Namibia
Pituus 110 km
Valuma-alue n. 4 500 km²

Uniab on joki Luurankorannikolla Namibian luoteisosassa. Sen suu on Torra Bayn ja Terrace Bayn välissä. Sen alkulähde on Grootberg-vuorilla lähellä Palmwagia. Sen sivujokia ovat vasemmalla puolella Kaikams ja oikealla puolella Kawakab, Aub, Urenindes ja Obob. Uniabilla oli muinoin laaja suisto, jossa oli viisi uomaa, mutta nykyään se virtaa vain yhdessä uomassa, ja siinäkin vain sadeaikana, jos Grootberg-vuorilla on saatu paljon sateita. Muissa uomissa on vain lammikoita, jos niitäkään.

Uniabin valuma-alue on laajuudeltaan 3900–4500 km².[1][2]

Uniabin lammikot ja lähteet mahdollistavat hyppyantilooppeille ja keihäsantiloopeille elämän joen alueella, ja ne vetävät puoleensa myös erilaisia lintuja. Joki tunnetaan parhaiten aavikkonorsuistaan. Edellä mainittujen eläinten lisäksi joen alueella on myös seeproja, leijonia, leopardeja, pensassarvikuonoja ja kirahveja.

Joessa on myös vesiputous, jossa vesi valuu kapeaan rotkoon. Rotkon seinämät ovat punaista tai vaaleanpunaista hiekkakiveä ja keltaista chilensalpietaria.

Uniab on turistikohde, sillä sen maisemat ovat puoleensavetäviä ja siellä on villieläimiä. Palmwag Lodge -niminen majoituslaitos sijaitsee sen varrella, ja se on eräs Namibian vanhimmista turistikohteista.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Peter J. Jacobson, Kathryn M. Jacobson, Mary K. Seely: Ephemeral rivers and their catchments: Sustaining people and development in western Namibia, s. 136–137. Windhoek: Desert Research Foundation of Namibia, 1995. ISBN 9991670947. Teoksen verkkoversio (viitattu 2.1.2022). (englanniksi)
  2. Strohbach, B.J.: Mapping the Major Catchments of Namibia. Agricola, 2008, s. 63–73. Artikkelin verkkoversio Viitattu 2.1.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]