Unión General de Trabajadores

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Unión General de Trabajadores (UGT)
Perustettu 1888
Toimiala Ammattiliitto
Kotipaikka Madrid
Jäsenmäärä noin 1 000 000
Puheenjohtaja Cándido Méndez
Aiheesta muualla
www.ugt.es

Unión General de Trabajadores (UGT) on vuonna 1888 perustettu espanjalainen ammattiliitto, joka toimii yhteistyössä sosialistisen työväenpuolueen kanssa. Se on kommunistisen Comisiones Obrerasin (CCOO) jälkeen maan suurin ammattiliitto. Molemmilla järjestöillä on yli miljoona jäsentä, kun Espanjan kolmanneksi suurimmalla, anarkosyndikalistisella Confederación General del Trabajo -liitolla on vain noin 60 000.

UGT:n perusti elokuussa 1888 Pablo Iglesias, joka oli yhdeksän vuotta aikaisemmin mukana perustamassa myös sosialistista työväenpuoluetta. Liiton tunnettuja myöhempiä johtajia on muun muassa Francisco Largo Caballero, joka vuosina 1936–1937 toimi Espanjan toisen tasavallan pääministerinä. UGT oli myös yksi vuosina 1936–1939 käydyn Espanjan sisällissodan osapuolista, kun liiton jäsenet taistelivat tasavaltalaisten joukoissa kenraali Francon fasisteja vastaan. Maan sotilasdiktatuurin aikana UGT oli kielletty, mutta aloitti julkisen toimintansa uudelleen Francon kuoltua vuonna 1975.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.