Ulpukat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ulpukat
Nuphar advena
Nuphar advena
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Nymphaeales
Heimo: Lummekasvit Nymphaeaceae
Suku: Ulpukat Nuphar
Sm.
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Ulpukat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Ulpukat Commonsissa

Ulpukat (Nuphar) on vesikasveja käsittävä kasvisuku lummekasvien (Nymphaeaceae) heimossa. Lajeja kasvaa pohjoisen pallonpuoliskon lauhkealla vyöhykkeellä.

Ulpukoihin katsotaan kuuluvan yleensä 10–15 lajia, joskin jotkut kasvitieteilijät pitävät kaikkia lajeja saman lajin muunnoksina. Kukinnoissa on 4–6 keltaista verholehteä ja 8–20 niitä pienempiä terälehtiä. Lehdet ovat sileäreunaiset, munanmuotoiset tai pitkänsoikeat.[1] Siemen pysyy vedenpinnan yläpuolella kypsymiseen asti.

Ulpukat ovat läheistä sukua lumpeille (Nymphaea), joiden terälehdet ovat paljon suuremmat kuin verholehdet ja siemen kypsyy upoksissa. Ulpukoiden lehdet ovat molemmin puolin vihreät, lumpeiden lehdet usein alta punertavat. Ulpukoiden lehtien sivusuonet eivät yhdy verkkomaisesti lähellä lehden reunaa toisin kuin lumpeilla.[2]

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anderberg, A. & A.-L.: Den virtuella floran 2004-2009. Tukholma: Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 23.7.2009. (ruotsiksi)
  2. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, s. 158. (suom. S. Vuokko & H. Väre). Tammi, 2005. ISBN 9513129241.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.