Uleksiitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiottu uleksiittikide tekstitetyn paperin päällä.

Uleksiitti (NaCaB5O6(OH)6 · 5H2O) on mineraali, jolla on lähinnä nimellistä korukivikäyttöä. Pääasiallisesti kivien keräilijät suosivat sitä kokoelmissaan sen erikoisten optisten ominaisuuksien vuoksi.

Se on kemialliselta koostumukseltaan vesipitoista natrium-kalsiumboraattia. Sen väri on valkoinen, ja se muodostaa sedimenttikivissä pieniä, kuituisia kasaumia.

Uleksiitin Mohsin kovuus on 2, ja sen ominaispaino on 1,9–2. Uleksiitti on kuituinen kivi, jossa esiintyy kissansilmäilmiö. Sen yhdensuuntaiset kiteet aiheuttavat sen, että esimerkiksi kiven alle pantu teksti ilmestyy kiven pinnalle (katso kuva). Tämän takia uleksiittia kutsutaankin TV-kiveksi.

Uleksiitin yleisin hiontamuoto on edellä mainituista ominaisuuksista johtuen tasapohjainen pyöröhionta (cabouchon), jolloin myös pohja on kiillotettu, tai yksioikoisesti hionta, jossa kiteen molemmat päät ovat leikattu yhdensuuntaisiksi ja kiillotettu.

Uleksiittia esiintyy Kaliforniassa ja Nevadassa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Perussa, Chilessä, Turkissa ja Italiassa. Uleksiitin voi sekoittaa colemaniittiin tai seleniittiin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rudolf Ďud'a & Luboš Rejl: ”Uleksiitti”, Jalokivien maailma – jalo- ja korukivet ja niiden ominaisuudet, s. 163. Suomentanut Kalle Taipale. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22706-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Uleksiitti.
Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.