UV-indeksi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

UV-indeksi (UVI) on kansainvälinen standardimitta auringon ultraviolettisäteilyn voimakkuudelle. Sen tarkoituksena on auttaa ihmisiä suojautumaan UV-valon aiheuttamilta ongelmilta, kuten esimerkiksi auringonpolttamalta, silmävahingoilta (esimerkiksi harmaakaihilta), ihon ikääntymiseltä ja ihosyövältä (katso lisätietoja ultraviolettisäteilyn terveysvaikutuksista).

Terveysjärjestöt suosittelevat ihmisiä suojaamaan itsensä esimerkiksi aurinkolaseilla ja päähineellä, kun UV-indeksin arvo on 3 tai korkeampi.

Määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Indeksin asteikko alkaa arvosta 0, joka tarkoittaa, ettei säteilyä ole lainkaan. Yli 11:n UV-indeksi tarkoittaa erittäin voimakasta säteilytehoa, jota on mahdollista saada vuoristossa tai päiväntasaajalla. Korkein tunnettu mutta tieteellisesti kiistanalainen[1] UV-indeksin arvo 43,3[2] on mitattu Andeilla Pohjois-Argentiinassa. Arvot ovat suoraan verrannollisia maanpinnan saavuttaman UV-säteilyn vuontiheyteen (mittayksikkönä W/m2).

Sääennusteissa ilmoitettu UV-indeksi on ennuste UV-säteilyn suurimmasta voimakkuudesta vuorokauden aikana. Säteily on yleensä voimakkainta neljän tunnin ajanjaksona tähtitieteellisen keskipäivän molemmin puolin. Ennuste tehdään tietokonemallin avulla, joka huomioi säteilyn voimakkuuteen vaikuttavat tekijät, mm. paikan korkeuden, pilvisyyden ja otsonikerroksen paksuuden. Ennusteessa painotetaan niitä UV-säteilyn aallonpituuksia, joille ihmisen iho on kaikkein herkin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1992 kolme Kanadan ympäristöministeriön tutkijaa kehitti ensimmäisen UV-indeksin. Useat maat kehittivät omia indeksejään, kunnes Maailman terveysjärjestö WHO standardoi indeksin vuonna 1995. Yhtenäistetyn laskutavan lisäksi standardi määrittelee säteilyn voimakkuuden sanallisen kuvauksen sekä tiedotusvälineissä käytettävät kuvauksia vastaavat värit.

Indeksin käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suojautumissuositukset eri indeksin arvoilla:

UV-indeksi Kuvaus Väri Suositeltava suojautuminen
0–2 Heikko Vihreä Käytä aurinkolaseja. Käytä aurinkosuojavoidetta jos maassa on lunta tai jos ihosi on erityisen herkkä.
3–5 Kohtalainen Keltainen Käytä aurinkolaseja ja aurinkosuojavoidetta. Suojaa iho vaatteilla ja päähineellä ja pysyttele varjoisassa ympäristössä keskipäivän tienoilla, kun auringon paiste on voimakkaimmillaan.
6–7 Voimakas Oranssi Käytä aurinkolaseja ja aurinkosuojavoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 15. Suojaa iho vaatteilla ja leveälierisellä päähineellä. Vähennä ulkonaoloa kello 11:n ja 16:n välillä.
8–10 Hyvin voimakas Punainen Samat varokeinot kuin edellä, mutta suojautumisessa on oltava erityisen huolellinen. Suojaamaton iho voi palaa nopeasti.
11+ Äärimmäisen voimakas Violetti Varaudu säteilyyn kaikin mahdollisin tavoin, käytä aurinkolaseja ja aurinkovoidetta, suojaa vartalo pitkähihaisella paidalla ja pitkillä housuilla, käytä leveälieristä päähinettä ja vältä aurinkoa kello 11:n ja 16:n välillä.

Taulukon suojautumissuositukset on tarkoitettu aikuisille. Lasten iho on herkempi UV-säteilyn haittavaikutuksille. Lasten ihon toistuva palaminen ja muutenkin kertynyt suuri elinikäinen UV-kertymä lisäävät ihosyöpäriskiä tulevaisuudessa.

Alle kaksivuotiaille ei suositella aurinkosuojavoiteiden käyttöä, vaan iho on suojattava ennen kaikkea vaatteilla ja suoraa auringonpaistetta välttämällä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]