UAE

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo emulaattoriohjelmasta. UAE on myös useiden kansainvälisten järjestöjen Arabiemiirikunnista käyttämä lyhenne.
UAE
E-UAE:n ohjauspaneeli.
E-UAE:n ohjauspaneeli.
Luoja Bernd Schmidt
Tiedot
Ohjelmistotyyppi emulaattori
Lisenssi GNU General Public License
Aiheesta muualla
Verkkosivusto
Versiohallinta

UAE on alun perin Bernd Schmidtin kehittämä emulaattoriohjelma, joka emuloi Commodoren Amiga-tietokonemallistoa. Se on GNU GPL:llä julkaistu vapaaohjelma.

UAE tuli alun perin sanoista Unusable Amiga Emulator (suom. käyttökelvoton Amiga-emulaattori), koska se ei toiminut. Sittemmin siitä tuli Unix Amiga Emulator ja monia muita. Koska mikään pitemmistä nimistä ei nykyisin kuvaa ohjelmistoa, on sen nimi pelkästään UAE.

Ensimmäinen versio ohjelmasta julkaistiin 1995.[1] UAE oli pitkään käytännössä käyttökelvoton, koska 1990-luvun puolivälin IBM PC-yhteensopivien laskuteho ei riittänyt Amigan emulointiin. Ohjelmiston kehittyessä ja tietokoneiden tehon kasvaessa se pikkuhiljaa saavutti kyvyn reaaliaikaiseen emulointiin, pystyen vuoteen 1998 mennessä emuloimaan Amiga 500:aa suurin piirtein täydellä nopeudella.

Nykyisin UAE on tehokas ja liki kattava Amiga-emulaattori. Se emuloi Amigan OCS-, ECS- ja AGA-piirisarjoja sekä Amigan I/O-laitteita ja prosessoreita (Motorola 68000 -sarjaa). UAE on käännetty useille käyttöjärjestelmille, mukaan lukien Microsoft Windows, Linux, MacOS, RISC OS, Xbox-konsoli ja jopa AmigaOS ja AROS, joissa se mahdollistaa Amigan piirejä vaativien ohjelmien ajamisen PowerPC-laitteistoissa. UAE käyttää Amigan levykkeistä tehtyjä levykuvia. Useimmat Amigan ohjelmat saa toimimaan UAE:lla, mutta jotkin ohjelmat vaativat käytettävän prosessorin ja piirisarjojen tarkkaa konfigurointia.

UAE vaatii toimiakseen Amigan Kickstart-ROM:ien sisällöt, jotka ovat tekijänoikeudella suojattuja, ja joita on vaikea hankkia laillisesti, ellei omista Amigaa.

UAE:sta on kaksi päähaarautumaa: Windowsille tehty WinUAE, joka on projekteista aktiivisempi, ja muille järjestelmille tehty E-UAE. WinUAE:ta kehittää suomalainen Toni Wilen, E-UAE:ta Richard Drummond.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]