Užin kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kansallispuiston maisemaa.
Užjoen vartta kansallispuistossa.

Užin kansallispuisto (ukr. Ужанський національний (природний) парк, Užanskyi natsionalnyi (pryrodnyi) park, lyhennys Ужанський НПП tai Ужанський НП) on luonnonsuojelualue Ukrainassa, Taka-Karpatian hallinnollisella alueella. Suojelualue sijaitsee Užjoen yläjuoksun läheisyydessä ja on nimetty tämän joen mukaan.[1][2] Už tämä on Tonavan sivujoki Tisza vesistöön kuuluvan Laborecin sivuhaara.[3]

Kansallispuisto perustettiin vuonna 1999.[1] Suojelualueena seutu on ollut kuitenkin jo vuodesta 1912. Se kuuluu Slovakian, Puolan ja Ukrainan alueella sijaitsevaan Itä-Karpaattien biosfäärialueeseen.[1][4][5] Lisäksi se on osa Unescon maailmanperintöluettelon kohdetta Karpaattien pyökkimetsät.

Kansallispuistossa on merkittäviä luonto- ja kulttuurihistoriallisia kohteita. Alueelta löytyy sekä pyökkivaltaisia aarniometsiä että puuarkkitehtuuria. Puiston alueella on turisteja varten tehty vaellusreittejä.[5][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Volodymyr Kricsfalusy: Uzhanskyi National Nature Park 2008. Canadian Institute of Ukrainian Studies, Univ. of Toronto, encyclopediaofukraine.com. Viitattu 14.10.2022. (englanniksi)
  2. a b Uzhanskyi National Nature Park wownature.in.ua. Nature Reserve Fund of Ukraine. Viitattu 14.10.2022. (englanniksi)
  3. Uzh River Canadian Institute of Ukrainian Studies, Univ. of Toronto, encyclopediaofukraine.com. Viitattu 14.10.2022. (englanniksi)
  4. Uzhanskyi National Nature Park snpa.in.ua. Viitattu 14.10.2022. (englanniksi)
  5. a b Nature Reserves (Zapovidnyky) in Ukraine Oregon State University. Arkistoitu 13.5.2008. Viitattu 23. heinäkuuta 2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]