Tisza

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tonavan suurin sivujoki Tisza (Theiβ) kartalla.

Tisza (saks. Theiß, romaniaksi Tisa, serb. Тиса, Tisa, slovakiksi Tisa, ukr. Тиса, Tysa, lat. Tissus, Tisia tai Pathissus) on Tonavan suurin sivujoki ja Unkarin toiseksi pisin joki. Joen mukaan on nimetty myös myöhäisneoliittinen Tiszan kulttuuri.

Tisza alkaa Ukrainassa Taka-Karpatian alueella Rah'ivin kaupungin koillispuolella kohdassa, jossa idästä saapuva Valkoinen Tisza ja pohjoisesta laskeva toinen alkujoki Musta Tisza yhdistyvät (koordinaatit 48.0746°N, 24.2445°E ). Virrattuaan runsas 20 kilometriä kohti etelää, Tisza toimii Ukrainan ja Romanian rajajokena sekä hieman myöhemmin Ukrainan ja Unkarin rajajokena. Se kulkee vielä Unkarin ja Slovakian rajallakin 5 km:n matkan, ja kääntyy sitten etelälounaaseen.[1] Ukrainan kaupungeista sen varrella sijaitsevat mm. Velykyj Bytškiv, Hust, Vynohradiv ja Tšop, Romaniassa Sighet.

Unkarissa Tiszan pituus on nykyään 966 km. Alun perin joen pituus Unkarin alueella oli 1419 km, ja joki mutkitteli huomattavasti nykyistä enemmän. Mutkaisuudesta seuranneiden useiden tulvien takia unkarilaiset suoristivat Tiszaa vuosina 18461880. Tästäkin huolimatta tulvat ovat edelleen aiheuttaneet aika ajoin tuhoja. Suurimpia kaupunkeja Tiszan varrella ovat Tokaj, Tiszafüred, Szolnok, Csongrád ja Szeged. Szegedin lähellä Tisza ylittää Unkarin ja Serbian rajan ja virtaa eteläsuunnassa Vojvodinaan, jossa se laskee Tonavaan hieman Novi Sadista itään.[1]

31. tammikuuta vuonna 2000 jokea kohtasi luonnonkatastrofi, kun eräässä romanialaisessa kultakaivoksessa sattuneen onnettomuuden seurauksena jokeen pääsi Someş-sivujoen kautta syanidia. Tämän seurauksena joesta kuoli kaikki elollinen, mikä luonnollisesti merkitsi katastrofia myös joen varrella toimineille kalastajille.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Je. L. Makarevitš (redaktor): Atlas avtomobilnyh dorog. Zapadnaja Jevropa. Strany Baltii, Rossija, Belarus, Ukraina, Moldova 1:500 000. Minsk, Valko-Venäjä: Izdatelstvo Jansejan, 2005. ISBN 985-6501-12-1. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]