Tydeus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tydeus oli kreikkalaisessa mytologiassa Deipylen aviomies ja Diomedeen isä. Hänen isäkseen mainitaan Oineus ja äidikseen joko Periboia tai Gorge. Aiskhyloksen näytelmässä Seitsemän Thebaa vastaan hän oli yksi seitsemästä hyökkääjästä. Hyökkäyksen aikana Melanippos tappoi tämän puolustaessaan porttia.

Tydeuksen setä Agrios karkotti tämän Kalydonista, koska Tydeus joko tappoi veljensä, erään toisen setänsä tai kahdeksan serkkuaan. Hän matkusti Argokseen, jossa hän nai Deipylen, kuningas Adrastoksen tyttären. Kuningas suostui auttamaan Tydeusta saamaan Kalydonin takaisin hallintaansa, mutta päätti auttaa ensin Polyneikestä samaan Theban valtaistuimen itselleen.

Homeros viittaa Iliaassa useampaan otteeseen Tydeuksen rooliin Theban hyökkäyksen aikana. Ennen taistelun alkamista Tydeus lähetettiin kaupunkiin viemään viestiä kadmoslaisille. Hän löysi heidät kestitsemässä Eteokleen talosta ja haastoi heidän kilpailuihin, jotka hän kaikki voitti Athenen avustuksella. Raivoissaan ryhmän johtajat lähettivät viisikymmentä miestä Maionin ja Polyfonteen johdolla hyökkäämään Tydeuksen kimppuun hänen palatessaan joukkojensa luokse. Tydeus kuitenkin tappoi heidät kaikki Maionia lukuun ottamatta, jonka Athene neuvoi säästämään.

Theban hyökkäyksen aikana Melanippos haavoitti Tydeusta kuolettavasti, mutta tämän onnistui tappaa lyöjänsä ja syödä hänen aivonsa. Tämä järkytti Athenea, joka oli tehdä suojatistaan kuolemattoman.

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.