Kansalaistyö

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Työtä kaikille -hanke)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kansalaistyö on kolmannella sektorilla tehtävää palkallista työtä, joka kustannetaan pääosin julkisen sektorin varoista.[1]

Esimerkkihankkeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bad Schmiedebergin kansalaistyöprojekti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bad Schmiedebergissä Saksassa on elokuusta 2006 lähtien toteutettu kansalaistyöprojektia (bürgerarbeit). Projektissa työllistetään työttömiä kolmannelle sektorille sosiaaliseen työhön. Tähän kuuluvat aktiviteetit kerhoissa, seurakunnissa tai lasten-, nuorten- ja vanhustenhuollossa.

Bad Schmiedebergissä työttömyysaste oli aluksi 15,6 %, mutta projektin alettua enää 5 %.lähde? Rahoitus on tullut Saksi-Anhaltin osavaltiolta ja Euroopan sosiaalirahastolta. Projektin tulokset ovat olleet pääosin positiivisia ja siitä ollaan oltu kiinnostuneita Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Paltamon työtä kaikille -hanke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa noin 3 800 asukkaan Paltamon kunta Kainuun maakunnassa käynnisti vuonna 2009 Työtä kaikille -hankkeen, joka kesti vuoteen 2013.[2] Hanke toteutettiin Kainuun maakuntavaltuuston poikkeusluvalla ja sen tavoitteena oli työttömyyden lopettaminen ja täystyöllisyyteen siirtyminen. Työttöminä oli projektin alkaessa vuoden 2009 alussa 17 % kuntalaisista (302 henkilöä).[2]

Alustavan suunnitelman mukaan vuoden 2009 alusta jokaiselle kunnassa asuvalle työttömälle oli määrä tarjota vaihtoehtoina joko työllistymistä tai korvausten maksun loppumista. Terveydellisistä syistä voi päästä kuntoutukseen tai eläkeprosessiin, mutta muuten ei jousteta. Työttömät siirrettiin työvoiman vuokrausyhtiön tapaisen "Työvoimatalon" palkkalistoille. Työehtosopimusten mukaista palkkaa maksetaan enemmän kuin työttömyyskorvauksia ja sen on määrä riittää elämiseen. Hankkeen isä on kajaanilainen yrittäjä Arto Okkonen, äitinä toimii Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Anne Huotari. Laskelmat projektia varten on tehnyt Kumppaniksi ry:n kehittämispäällikkö Tuomas Leinonen.[3]

Julkisen vallan ja paikallisten yritysten yhteistyössä tekemien laskelmien mukaan hanke maksaa yhtä paljon kuin työttömyyden hoito alueella.[3] Hankkeessa Paltamon kunta saa Kelalta työttömyyskorvausrahat ja käyttää ne palkkojen maksamiseen. Arviolta noin kolmannekselle vuokrausyhtiön työllistetyistä saadaan projekteja vapailta markkinoilta ja lopuille järjestetään muuta toimintaa ja työllistymismahdollisuuksien edistämistä. Ansiosidonnaiset työttömyyskorvaukset on tarkoitus lopettaa ja korvata ne palkalla. Jos työkykyiseksi todettu ei osallistu toimintaan, palkkaa tai työttömyyskorvausta ei makseta. Malli muistuttaa Tanskan joustoturvan mallia työttömyyden hoitamisesta korkealla työttömyyskorvaustasolla ja aktiivisella työllistämisellä.

Tarkempaa tietoa työstä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansalaistyö on työsuhde ja siitä maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.[3] Sosiaaliturva kertyy ja työterveyshuolto hoidetaan. Työttömät pääsevät työpaikkaruokailun piiriin.

Työllistämistöinä olisi muun muassa ympäristötöitä, eli raivaustöitä, laiturien rakennusta, vanhojen rakennusten remontointia, kaupungeissa asuville metsänomistajille tehtäviä töitä, tehtäviä yhdistyksissä ja järjestöissä.

Noin kolmanneksen työstä oli tarkoitus suuntautua vapaille markkinoille.[3] Osa työttömistä lähetettäisiin "kiven sisään" Sotkamon Talvivaaran kaivokseen, muille työtä aiottaisiin saada hyvän työtilanteen Kajaanista ja eläköitymisen kautta.

Työssä portaittainen kannustava malli:

  • kuntouttava työtoiminta ihmisille, joilla ei juurikaan työkykyä, vähintään 4 h/vk
  • kansalaistyö 4-6 h/pv, palkka 800-1000 €/kk
  • ohjaava työ 4-8 h/pv, palkka 1300 €/kk

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nummelin, Aki: Kansalaistyö. Kolmannella sektorilla tehtävän työn vaikutukset työntekijöiden elämänhallintaan ja terveydentilaan. (Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitosken pro gradu -tutkielma) 18.6.2006. Tampereen yliopisto. Viitattu 23.4.2014.
  2. a b Huotari, Anne: Paltamon Työtä Kaikille –kokeilun (2009-2013) tuloksia ja havaintoja 29.1.2014. Paltamon työvoimayhdistys. Viitattu 20.4.2014.
  3. a b c d Valtavaara, Marjo: Paltamo aikoo lopettaa työttömyyden HS.fi. 8.5.2007. Viitattu 20.4.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuronen, Tanja & Moilanen, Hanna: Kansalaistyötä kaikille!. Pamfletti. Into Kustannus, 2013. ISBN 978-952-264-170-0.