Turva-auto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Formula 1 -sarjan nykyinen turva-auto, jota on käytetty kaudesta 2015 lähtien

Turva-auto (engl. safety car, Yhdysvalloissa pace car) on rata-autourheilussa auto, joka tulee radalle hidastamaan kilpailijoita jonkin radalla olevan esteen, haitan tai turvallisuusuhan poistamisen ajaksi. Turva-auto on tärkeä, jotta ratahenkilökunta voi työskennellä tarvittaessa turvallisesti radalla kilpailun aikana.

Virtuaalinen turva-auto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 2015 alkaen on ollut käytössä niin sanottu virtuaalinen turva-auto (engl. virtual safety car, VSC). Virtuaalisen turva-auton aikana radan jokaiselle ajanottosektorille asetetaan nopein mahdollinen sektoriaika, jota kuljettajat eivät saa alittaa. Virtuaalisen turva-auton aikana kuljettajan väliset aikaerot eivät oleellisesti muutu, toisin kuin turva-auton perässä ajettaessa. Virtuaalinen turva-auto on lähtökohtaisesti tarkoitettu nopeasti radalta poistettavassa olevan esteen tai haitan poistamisen ajaksi.

Syynä virtuaalisen turva-auton käyttöönottoon oli Formula 1 -kaudella 2014 Japanin GP:ssä sattunut onnettomuus, jossa Jules Bianchi ajoi tuplakeltaisten lippujen alueella ulos radalta osuen ratavirkailijoiden kuljettamaan nostotraktoriin loukkaantuen vakavasti ja myöhemmin hän menehtyi saamiinsa vammoihin.

Formula 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formula 1- sarjaan on toimittanut kaudesta 1996 alkaen turva-autot Mercedes-Benz, nykyinen malli on Mercedes-AMG GT.

Turva-auton kuljettajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Safety car