Tuomiopartio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tuomiopartio (eng. Doom Patrol) on DC Comicsin sarjakuvissa esiintynyt supersankariryhmä. Ryhmä esiintyi ensimmäisen kerran My Greatest Adventure #80 tarinassa kesäkuussa 1963 ja ryhmän loivat Arnold Drake, Bob Haney ja Bruno Premiani[1]. Tuomiopartio koostuu metainhimillisiä voimia omaavista supersankareista, joiden "lahjat" aiheuttivat heille vieraantumista ja traumaa. Ryhmän alkuperäisiä jäseniä olivat Chief (Niles Caulder), Robotman (Cliff Steele), Elasti-Girl (Rita Farr) ja Negative Man (Larry Trainor); Petopoika (Garfield Logan) ja Mento (Steve Dayton). Tiimi pysyi My Greatest Adventure -tarinan hahmoina, joka nimettiin uudelleen Doom Patroliksi numerosta 86 (maaliskuu 1964). Alkuperäinen sarja peruutettiin vuonna 1968, kun Drake tappoi joukkueen numerossa 121, sarjan viimeinen, (syyskuu–lokakuu 1968). Sen jälkeen Doom Patrol -sarjaa on ollut kuusi, ja Robotman on ainoa hahmo, joka esiintyy kaikissa niissä. Petopoika liittyi myöhemmin Teinititaanien vakiojäseneksi. Ryhmällä on ollut sen historian aikana useita muita jäseniä. Ryhmä on esiintynyt omassa nimikkosarjakuvassaan, jota julkaistaan edelleen.

Syyskuussa 2011 The New 52 käynnisti uudelleen DC:n jatkuvuuden. Tällä uudella aikajanalla Doom Patrol mainitaan lyhyesti Justice Leaguen numerossa 24. Joukkueen on kuvattu olevan ulkonäöltään identtinen Paul Kupperbergin vuoden 1977 Doom Patrolin kanssa, joka koostuu jäsenistä Celsius (Arani Desai), Joshua Clay ja Negative Woman (Valentina Vostok) sekä lisäjäseninä Karma (Wayne Hawkins) ja Scott Fischer[2].

Forever Evil tarinan aikana Valentina Vostok, Karma ja Scott kuolevat yhteenotossa Johnny Quickin ja Crime Syndicate -järjestön Atomican kanssa, kun taas Celsius ja Joshua Clay oletettavasti tapetaan. Saatuaan tietää tiiminsä kuolemasta tohtori Niles Caulder ryhtyy kokoamaan uutta Tuomiopartiota[3].

Crime Syndicate -järjestön tappion jälkeen äskettäin luotu Doom Patrol esitellään Justice Leaguen numerossa 30. Tiimiin kuuluvat Robotman, Elasti-Girl, Negative Man ja M.I.A., Oikeuden Puolustajien jäsen Element Woman, jota Caulder kieltäytyy päästämästä pois ryhmästä ja huijaa uskomaan, että Oikeuden Puolustajat hylkäsivät hänet.

Tuomiopartiolla on ollut useita vihollisia ryhmän pitkän historian aikana, joista merkittävimpiä ovat olleet Pahuuden Veljeskunta (Brotherhood of Evil), Kenraali Immortus, Kenraali Zahl, Mr. Nobody, Garguax, Shrapnel, Red Jack, Vincent Harding, Darren Jones, The Scissor Men, Mutant Master, Black Vulture, The Claw ja AVM.

Tuomiopartio on esiintynyt samannimisessä televisiosarjassa Doom Patrol, jota esitettiin neljä tuotantokautta vuosina 2019-2023[4]. Ryhmä esiintyi myös Titans -sarjan jaksossa Doom Patrol, jossa esiintyivät Chief, Elasti-Woman, Robotman ja Negative Man.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Beatty, Scott (2008). "Doom Patrol". In Dougall, Alastair (ed.). The DC Comics Encyclopedia. New York: Dorling Kindersley. p. 109
  2. Justice League Vol. 2 #24
  3. Justice League Vol. 2 #27
  4. "'Doom Patrol' Live-Action Drama Series From Greg Berlanti Greenlighted By DC Universe"