Tromsøya

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tromsøya

Sijainti

Muut nimet
Romssasuolu
Sijainti
Vesialue
Korkein kohta
Varden, 159 m
Pinta-ala
22,97 km²
Väestö
Asukasluku
36 088 (2012)
Suurin kaupunki
Tromssa
Kartta

Tromsøya (pohjoissaameksi Romssasuolu) on saari mantereen ja Kvaløyan välissä Tromssassa Tromssan läänissä. Tromssan keskusta sijaitsee saaren itäpuolella, mutta väestö asuu hajanaisesti ympäri saarta. Tromssan lentoasema sijaitsee saaren länsipuolella. Saari on yhdistetty mannermaahan Tromsøbrua-sillan ja Tromsøysundtunnelen-tunnelin avulla, ja Kvaløyan saarelle Kvaløyslettaan pääsee Sandnessundbrua-siltaa pitkin.

Tromsøya on noin 10 km:n pituinen pohjois–etelävälillä. Ylhäällä, keskellä saarta sijaitsee järvi, Prestvannet, joka padottiin vuonna 1867. Talot peittävät suuren osan saaresta, mutta myös metsäalueita on jonkun verran.

Saarella, sen itäpuolella, sijaitsevat mm. Tromssan yliopisto, Pohjois-Norjan yliopistollinen sairaala ja Tromsø Museum.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tromsøya on Norjan väkirikkain saari ohitettuaan Hinnøyan. Saaren väkiluku on 36 088 (1. tammikuuta 2012, ja on jaettu viiteen osa-alueeseen:

Sentrumin alue koostuu nimensä mukaisesti keskustasta ja sen lähiympäristöstä, eli saaren itäisestä puolesta. Nordre Tromsøya on saaren pohjoisosa, ja Søndre Tromsøya sen sijaan eteläosa. Saaren läntisellä puolella sijaitsevat Sommerlyst ja Mortensnes.

Panoraamakuva Tromsøyasta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]