Kvaløya

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Tromssan kunnan saarta. Kvalsundin ja Hammerfestin kunnissa on toinen Kvaløya-niminen saari (kveeniksi Valassaari).
Kvaløya
SállirView and modify data on Wikidata
Norway - Kvaløya, Troms.png

Kvaløyan sijainti Tromssan läänissä

Sijainti
Vesialue
Korkein kohta
Store Blåmann, 1 044 m
Pinta-ala
737 km²
Väestö
Asukasluku
13 030 (2018)
Kieli

Kvaløya (pohjoissaameksi Sállir, kveeniksi Valassaari) on Tromssan kuntaan kuuluva noin 15 000 asukkaan saari Norjassa. Saaren pinta-ala on 737 km², ja se on Norjan viidenneksi suurin saari. Sandnessundbrua-silta yhdistää Kvaløyan sen itäpuolella sijaitsevaan Tromsøyan saareen, merenalainen Kvalsundtunnelen yhdistää saaren Ringvassøyan saareen, ja Sommarøybrua-silta yhdistää saaren lännessä sijaitsevaan Sommarøyn saareen. Saaren rannikolla on useita vuonoja, joista suurimmat lähes jakavat saaren kolmeksi erilliseksi saareksi.

Kvaløya on vuoristoinen saari, ja saarella on kymmenen yli 700 metrin korkuista vuorenhuippua sekä kolme yli tuhannen metrin korkuista vuorta. Saaren korkein vuori on Store Blåmann (suuri sininen mies), joka kohoaa 1 044 metrin korkeuteen. Store Blåmannille voi kiivetä ilman kiipeilyvarusteita, joskin rinteen yläosa on jyrkkä. Saaren toiseksi korkein vuori on 1 042 metrin korkeuteen kohoava Skitntinden.

Rystraumenin salmi erottaa Kvaløyan mannermaasta. Salmi on tunnettu voimakkaista vuorovesivirroistaan. Salmen rannalla, noin 30 kilometrin päässä Tromssasta, sijaitsee Straumhellan virkistysalue. Keskellä salmea sijaitsee mäntymetsän peittämä Ryøyan saari, jolla asustaa Pohjois-Norjan ainoa myskihärkien yhdyskunta.

Suurin osa saaren asukkaista asuu saaren itärannalla Kvaløyslettassa, joka on Tromssan kaupunginosa.

Saaren itärannalla Skavbergissa on 2000-2500 vuotta vanhoja kalliopiirroksia.[1]

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panoraamakuva Tromssan kaupungista, taustalla Kvaløyan saaren vuorenhuiput

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Around Kvaløya from Tromsø Nord Norge. Arkistoitu 14.6.2018. Viitattu 14.6.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]