Tristar & Red Sector Inc.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
TRSI:n peliin Alien Breed tekemä traineri vuodelta 1993

Tristar & Red Sector Incorporated, usein vain TRSI, on kansainvälinen kräkkeri- ja demoskeneryhmä, joka syntyi, kun ryhmät Red Sector Inc. (RSI) ja Tristar (TRS) yhdistyivät. TRSI toimii tai on toiminut Commodore 64:n, Amigan, PC:n ja pelikonsolien parissa. Sillä on ollut myös oma levymerkki, TRSI Recordz.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TRSI perustettiin vuonna 1990 Glostrupissa Tanskassa Red Sectorin ja The Silents -ryhmän järjestämän partyn aikana. Osa Tristarin alkuperäisistä jäsenistä ei liittoa Red Sectorin kanssa tuolloin tunnustanut, vaan he päättivät jatkaa edelleen itsenäisenä ryhmänä Tristar-nimen alla. TRSI:n perustajana ja vahvana vaikuttajana mainitaan usein saksalainen Irata (Dirk Lichtweiss[1], s. 1965), aikaisemmin Red Sectorin jäsen, joka oli myös muodostamassa Red Sectorin eurooppalaista osastoa joitakin vuosia aikaisemmin.

TRSI:n demoihin keskittyvänä alaryhmänä toimi vuonna 1991 Suprise! Productions. Se jätti TRSI:n seuraavana vuonna. Osa sen jäsenistä kuitenkin palasi TRSI:hin, ja he perustivat uuden demojaoston nimeltään Masque. Sen tuotoksiin kuuluu muun muassa Wicked Sensation -trackmo.

Vuonna 1993 myös suurin osa Masquesta jätti TRSI:n, vieden mukanaan käytännössä kaikki ryhmän lailliseen toimintaan osallistuneet jäsenet. Tämä oli ryhmälle huomattava takaisku, mutta se pääsi kuitenkin melko pian taas jaloilleen. Loppuvuodesta perustettiin ryhmän puolalainen osasto.

Vuosi 1994 oli ryhmän osalta vahva, ja se julkaisi muun muassa tuotokset Cubic Dream, Artiface ja Viktoria.

Vuonna 1995 TRSI:n puolalainen osasto perusti omaksi demojaostokseen ryhmän nimeltään Nah Kolor. TRSI:n johto, jota ei oltu asiasta etukäteen informoitu, ei tästä päätöksestä pitänyt, vaan antoi uudelle ryhmälle mahdollisuuden olla joko suoraan TRSI:n alaisia tai vaihtoehtoisesti jatkaa omana itsenäisenä ryhmänään. Lopputuloksena tästä oli, että pari puolalaisen osaston jäsentä jatkoi TRSI:ssä, Nah Kolor alkoi toimia itsenäisenä, ja loput puolalaisen osaston jäsenet saivat häipyä omille teilleen.

Samana vuonna perustettiin TRSI Recordz (myöhemmin TRSI & Fairlight Recordz), pieni levymerkki, joka julkaisi joidenkin lähinnä demoskenen piirissä toimineiden artistien levyjä.

Vuonna 1997 TRSI:n demojaostoksi liittyi suomalainen Mellow Chips -ryhmä. Se voitti The Gathering -tapahtuman Amiga-sarjan demokilpailun seuraavana vuonna tuotoksellaan Rise.[2] Myös Mellow Chips on sittemmin kuitenkin hajonnut.

Vuonna 1999 TRSI julkaisi ensimmäisen tuotoksensa pelikonsoleille.

Tristar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tristar perustettiin vuonna 1988. Itsenäisenä ryhmänä sillä ei ole kovinkaan paljon tuotoksia. Vuonna 1989 se järjesti Alankomaiden Venlossa Tristar Party 1989 -tapahtuman, jossa muun muassa RSI Megademo julkaistiin.

Red Sector[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red Sector Inc. perustettiin Pohjois-Amerikassa vuonna 1985. Ryhmän Euroopan osasto muodostettiin saman vuoden lopulla. Red Sector keskittyi aluksi Commodore 64:een, siirtyen sitten pääosin Amigan puolelle. Ryhmän ensimmäinen Amiga-intro julkaistiin vuonna 1987. Samana vuonna Red Sector aloitti yhteistyön Def Jam -ryhmän kanssa, mutta sitä ei kuitenkaan kestänyt kauan.

Ryhmän tunnetuin tuotos on TCC-alaryhmän vuonna 1989 toteuttama, klassikon maineen saanut RSI Megademo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]