Fairlight (ryhmä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fairlightin tunnettu cracktro Commodore 64:n peliin Platoon vuodelta 1988

Fairlight (FLT) on yksi tunnetuimmista ja vanhimmista kräkkeri- ja demoryhmistä. Se on kansainvälinen ja on toiminut ainakin Commodore 64:n, Amigan ja PC-koneiden parissa.

Fairlightin perustivat West Coast Crackers (WCC) -ryhmään aikaisemmin kuuluneet kräkkerit Strider ja Black Shadow Ruotsissa vuonna 1987. Mukaan liittyi pian kräkkeri Gollum ja hieman myöhemmin muun muassa koodaaja-kräkkeri Woodo ja graafikko The Hobbit. Ryhmä toimi aluksi hyvin aktiivisesti Commodore 64:n parissa, mutta laajentui pian myös Amiga-puolelle. Ryhmän ensimmäinen BBS, nimeltään The Pleasure Dome, perustettiin vuonna 1987.

Fairlightin ensimmäinen PC-"julkaisu", kräkätty versio pelistä The Hunt for Red October ilmestyi 1991. Seuraava vuosi oli ryhmälle PC:n osalta varsin vahva, ja silloin perustettiin myös FLT:n Yhdysvaltain osasto. Kyseinen osasto oli vuonna 1993 ainakin kräkkäyspuolella eurooppalaista Fairlightia aktiivisempi ja suurempi. Vuonna 1994 FLT:n laiton toiminta kuitenkin hiipui maailmanlaajuisesti. Demoskenen puolella se oli edelleen aktiivinen, ainakin C64:n ja Amigan osalta.

Fairlight palasi laittomien aktiviteettien pariin PC-puolella 1990-luvun loppupuolella. Vuonna 1998 se aloitti toiminnan pelien ISO-tiedostojen parissa, ollen ensimmäisiä tunnettuja ryhmiä, jotka keskittyivät nimenomaan niihin. Ryhmä oli useita vuosia hyvin aktiivinen ja tuottelias. Huhtikuussa 2004 sen laiton toiminta kuitenkin keskeytyi, kun viranomaiset, osana Fastlink-nimistä operaatiota, pidättivät ja asettivat syytteeseen useita ryhmän avainjäseniä Euroopassa, Singaporessa ja Yhdysvalloissa. Fairlightin demoja tekeviin alaryhmiin operaatiolla ei luonnollisesti ollut kovin suurta vaikutusta.

Fairlightin ISO-divisioona aloitti toimintansa uudelleen vuonna 2006. Demoskenen puolella ryhmä on edelleen aktiivinen Commodore 64:n ja PC:n osalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]