Trikotillomania

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Trikotillomania (TTM) eli karvojennyppimishäiriö on pakko-oireisen spektrin häiriö, jossa yksilöllä ilmenee pakonomaista tarvetta nyppiä irti omia hiuksiaan, silmäripsiään, kulmakarvojaan tai muita kehon karvoja. Tämä johtaa merkittävään hiusten tai ihokarvojen lähtöön, jotka usein yritetään kätkeä kampauksen, peruukin tai hatun alle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trikotillomanian kuvasi ensi kertaa ranskalainen François Henri Hallopeau vuonna 1889.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisimmin nyppiminen kohdistuu hiuksiin, kulmakarvoihin tai silmäripsiin, mutta se voi kohdistua mihin tahansa kehon karvoihin. Joillakin ilmenee tarvetta nyppiä myös toisten ihmisten tai eläinten karvoja tai dermatillomaniaa eli pakonomaista ihon nyppimistä. Trikotillomaniaan voi liittyä myös trikofagiaa eli hiusten syömistä.

Trikotillomania puhkeaa tavallisesti lapsuudessa tai varhaismurrosiässä. Noin 90 % hoitoon hakeutuvista trikotillomaniaa sairastavista on naispuolisia.

Usein nyppimisen voimakkuus vaihtelee jaksoittain niin, että stressaavissa elämäntilanteissa se lisääntyy. Nyppimistä voi tapahtua pitkin päivää tai jopa tunteja kestävissä yksittäisissä sessioissa. Yleensä karvojen nyppiminen pyritään salaamaan tai kieltämään, vaikka se olisi johtanut huomattavaankin hiusten tai karvojen lähtöön. Stressaavat, uudet ja epämiellyttävät tilanteet laukaisevat usein uuden kohtauksen.

Joidenkin mielestä häiriö on verrattavissa lähinnä kynsien pureskeluun.

Muita pakko-oireisen spektrin häiriöitä ovat mm. dysmorfinen ruumiinkuvahäiriö, Touretten syndrooma ja dermatillomania.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karvojen nyppimishäiriöstä kärsivän on viisasta aina kääntyä joko ihotautilääkärin tai psykiatrin puoleen. Alttiutta tahdosta riippumattomaan ja pakonomaiseen karvojen nyppimiseen voidaan usein merkittävästi lievittää pakko-oireisen häiriön hoidossa käytettyjen lääkkeiden avulla. Jotkut ongelmasta kärsivät voivat hyötyä suurestikin kognitiivisesta psykoterapiasta tai käyttäytymisterapiasta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.