Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
TREC:n logo.

Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation (TREC) on yhdistys, joka pyrkii edistämään sähkön tuottamista aavikoilla ja sen tuomista Pohjois-Afrikan, Lähi-idän ja Euroopan tarpeisiin. Yhdistyksen ovat perustaneet Rooman Klubi, Hamburger Klimaschutz-Fonds ja National Energy Research Center of Jordan (NERC) vuonna 2003.

n esittämä kaavio mahdollisesta uusiutuvan energian energiaverkon infrastruktuurista. (Source: DESERTEC Foundation, www.desertec.org)

TRECin DESERTEC-konseptin mukaan sähkö tuotettaisiin aavikoilla aurinkolämpövoimaloilla ja siirrettäisiin muille alueille tasavirtaa käyttäviä korkeajännitelinjoja pitkin. Konseptin toimivuutta on tutkinut Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V. (DLR), jonka mukaan vuoteen 2050 mennessä kasvavat energiatarpeet Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä ja 10 – 25% Euroopan sähköstä voitaisiin tuottaa aavikoilla. Ilmaston lämpenemisessä roolia näytteleviä hiilidioksidipäästöjä voitaisiin DLR:n laskujen mukaan vähentää Euroopassa jopa 70% vuoteen 2050 mennessä, mikäli DESERTEC-ohjelma toteutuisi ja paikallisten uusiutuvien energiamuotojen käyttöä lisättäisiin.

Aavikoiden aurinkolämpövoimaloiden sivutuotteena saataisiin myös makeaa vettä merivedestä.

Kaksitoista yhtiötä Euroopasta ja Pohjois-Afrikasta allekirjoittivat The Desertec Industrial Initiative -sopimuksen 13. heinäkuuta 2009 Münchenissä. Mukana sopimuksessa ovat saksalaiset Deutsche Bank, E.ON, HSH Nordbank, MAN Solar Millenium, Munich Re, M+W Zander, RWE, SCHOTT Solar, Siemens, ruotsalais-sveitsiläinen ABB, espanjalainen Abengoa Solar ja algerialainen Cevital.[1] Yhtiöt aikovat sijoittaa DESERTEC-projektiin yhteensä 400 miljardia euroa seuraavan 40 vuoden aikana.[2] Hintava DESERTEC on maailman suurin aurinkoenergiaprojekti.[3]

Eurooppalaisen uusiutuvan energian yhdistyksen, Eurosolarin, pääjohtaja ja europarlamentin jäsen Hermann Scheer on arvostellut DESERTEC-projektia siitä, että se sijoittaa rahaa aurinkovoiman kehittämiseen Pohjois-Afrikassa, jossa sijaitsee poliittisesti epävakaita maita. Hänen mielestään suurempi hyöty saataisiin sijoittamalla rahat Eurooppaan ja käyttämällä useita erilaisia uusiutuvia energian lähteitä sen sijaan, että yksi projekti saa suuryhtiöiden hallinnoimana monopoliaseman. Scheerin mielestä projektin jättimäisiä kustannuksia on vähätelty ja sen hyötyjä liioiteltu.[2][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 12 companies plan establishment of a Desertec Industrial Initiative (lehdistötiedote) 13.7.2009. desertec.org. Viitattu 18.7.2009. (englanniksi)
  2. a b Neil King: European firms launch huge African solar power project 13.7.2009. Deutsche Welle. Viitattu 18.7.2009. (englanniksi)
  3. On the Brink of a New Era in Energy 13.7.2009. spiegel.de. Viitattu 18.7.2009. (englanniksi)
  4. Hermann Scheer: European power from the desert is a Fata Morgana (Lehdistötiedote) 13.7.2009. Hermann Scheer. Viitattu 18.7.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]