Traian Băsescu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Traian Băsescu
Romanian presidentti
Edeltäjä Ion Iliescu
Seuraaja Klaus Johannis
Bukarestin pormestari
Edeltäjä Viorel Lis
Seuraaja Adriean Videanu
Henkilötiedot
Syntynyt4. marraskuuta 1951 (ikä 72)
Murfatlar, Romania
Puoliso Maria Băsescu
Tiedot
Puolue Romanian kommunistinen puolue (1989)
Kansallisen pelastuksen rintama (1989–1992)
Romanian Demokraattinen liberaalipuolue (1992–2004)
Romanian Demokraattinen liberaalipuolue (2004–)
Uskonto ortodoksi
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Traian Băsescu (s. 4. marraskuuta 1951 Basarabi) on romanialainen poliitikko, joka joulukuussa 2004 valittiin maansa presidentiksi. Hän on ollut Bukarestin pormestarina kesäkuusta 2000. Ennen poliittista uraansa Băsescu toimi merikapteenina ja valtio-omisteisen laivayhtiö Navromin johtajana. Hän edusti Demokraattista puoluetta, josta erosi tultuaan valituksi presidentiksi.

Băsescu valmistui merenkulkuopistosta Constanţasta 1976 ja vuonna 1984 hän sai komentoonsa Romanian kauppalaivaston suurimman aluksen, öljytankkeri Biruinţan. Hän liittyi myös kommunistiseen puolueeseen edistääkseen uraansa. Politiikkaan hän lähti vasta 1989 kansallisen pelastuksen rintaman jäsenenä (FSN). FSN hajosi 1992, jolloin Băsescu liittyi Petre Romanin johtamaan Demokraattiseen puolueeseen. Hänet valittiin alahuoneeseen 1992 ja uudelleen 1996. Hän toimi useita kertoja kuljetusministerinä. Vuonna 2001 hänet valittiin Demokraattisen puolueen johtoon.

Băsescun Demokraattinen puolue ja liberaalipuolue Partidul Naţional Liberal muodostivat "oranssin" Oikeuden ja totuuden liiton (Alianţa Dreptate şi Adevăr) kesäkuun 2004 parlamentin- ja presidentinvaaleihin. Voitettuaan Băsescu nimitti liberaalipuolueen Călin Popescu-Tăriceanun hallituksenmuodostajaksi ja pääministeriksi. Miesten suhteet alkoivat rakoilla arvioiden mukaan siinä vaiheessa kun Băsescua syytettiin entiseksi Securitaten ilmiantajaksi. Laivan päällikkönä hän oli vastuussa alaistensa toimien tarkkailemisesta.

Ulkopolitiikassa Băsescu keskittyi hyviin suhteisiin Yhdysvaltoihin, johon kuului Romanian joukkojen pitäminen Irakissa ja Afganistanissa sekä joulukuussa 2005 solmittu sopimus Yhdysvaltojen oikeudesta käyttää Romanian tukikohtia.

18. huhtikuuta 2007 parlamentti erotti Băsescun määräaikaisesti virastaan syyttäen häntä perustuslain rikkomisesta. Perustuslakituomioistuin ei löytänyt todisteita väitetyistä rikkomuksista.[1] 19. toukokuuta järjestettiin kansanäänestys, jossa kysyttiin voiko Băsescu jatkaa tehtävässään. Häntä syytettiin hallituksen ja oikeuslaitoksen toimintaan puuttumisesta ja mafian suojelusta. Yli 74 % äänestäneistä kannatti Băsescun jatkamista virassaan.[2] Băsescun mukaan kyseessä oli yritys keskeyttää hänen korruptionvastainen toimintansa, joka on pelästyttänyt "talousmafian".[3]

Băsescu valittiin niukasti toiselle kaudelle 6. joulukuuta 2009 järjestetyllä presidentinvaalin toiselle kierroksella sosiaalidemokraattien Mircea Geoanăa vastaan. Băsescun äänisaalis oli 50,37 prosenttia ja Geoanan 49,63 prosenttia. Vaalin tulos oli yllätyksellinen, koska mielipidemittauksissa Băsescu oli ennen vaalia kahdeksan prosenttia jäljessä.[4] Myös ovensuukyselyt ennustivat Geoanăn voittavan, vaikka hän sai ensimmäisellä kierroksella prosentin vähemmän ääniä.[5]

Keväällä 2012 aloittanut Victor Pontan vasemmistohallitus yritti myös erottaa Băsescun. 6. heinäkuuta 2012 parlamentti pidätti Băsescun tehtävistään ja järjesti 29. heinäkuuta 2012 kansanäänestyksen hänen erottamisestaan. 88 prosenttia äänestäjistä kannatti presidentin viraltapanoa. Äänestysprosentti jäi kuitenkin 46 prosenttiin, kun äänestäjistä vähintään puolen olisi pitänyt äänestää jotta tulos olisi pätevä. Hallitus yritti jatkaa kamppailua vielä oikeudessa, ja sen mukaan äänikynnys olisi ylittynyt uudemman väestönlaskennan perusteella. Perustuslakituomioistuin päätti kuitenkin ettei äänestys ole pätevä[6].

Entinen Euroopan parlamentin edustaja Elena Băsescu on Băsescun tytär.[7]

Vuoden 2019 vaaleissa Traian Băsescu valittiin Euroopan parlamenttiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Traian Băsescu.
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.