Emil Constantinescu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Emil Constantinescu
Emil Constantinescu vuonna 1998.
Emil Constantinescu vuonna 1998.
Romanian presidentti
1996-2000
Edeltäjä Ion Iliescu
Seuraaja Ion Iliescu
Henkilötiedot
Syntynyt19. marraskuuta 1939 (ikä 84)
Tighina
Ammatti geologian professori
Tiedot
Puolue Partidul Național Liberal, PNL
Tutkinnot Bukarestin yliopisto
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Emil Constantinescu (s. 19. marraskuuta 1939 Tighina, nyk. Moldova) on romanialainen poliitikko ja tiedemies. Hän toimi Romanian presidenttinä 1996–2000.

Constantinescu on koulutukseltaan juristi ja geologi. Hän teki väitöskirjan geologiasta vuonna 1979.[1]

Romanian vallankumouksen jälkeen joulukuussa 1989 hän muodosti yhdessä useiden muiden intellektuellien kanssa Alianţa Civică -ryhmän, jonka tarkoituksena oli kehittää Romanian demokraattista järjestelmää ja kansalaisyhteiskuntaa sekä puolustaa ihmisoikeuksia.

Marraskuussa 1996 Constantinescu valittiin opposition muodostaman vaaliliiton (Convenţia Democratică din România) ehdokkaana Romanian kolmanneksi presidentiksi lyöden ratkaisevalla toisella kierroksella istuvan presidentin, sosiaalidemokraattien Ion Iliescun. Constantinescun nelivuotisella virkakaudella Romaniassa aloitettiin huomattavat uudistukset talouselämän, oikeuslaitoksen ja hallinnon alalla. Valtionyritysten yksityistäminen ja kommunistien kansallistaman omaisuuden palauttaminen pantiin alulle, entisen salaisen poliisin arkistoja avattiin sekä käynnistettiin kampanja korruption ja rahanpesun kitkemiseksi. Constantinescu työskenteli myös voimakkaasti Romanian tulevan Nato- ja EU-jäsenyyden hyväksi.

Vuoden 2000 presidentinvaaleissa Emil Constantinescu ei asettunut uudelleen ehdolle ja hänen edeltäjänsä Ion Iliescu valittiin uudelleen virkaan.

Constantinescu jätti aktiivisen politiikan ja palasi harjoittamaan tieteellistä tutkimustyötä ja kansalaisjärjestötoimintaa. Emil Constantinescu on julkaissut 12 kirjaa ja yli 60 tutkimusta.[2]

  1. Emil Constantinescu Romania Online. Arkistoitu 29.5.2016. Viitattu 25.1.2015.
  2. Emil Constantinescu World Justice Project. Viitattu 25.1.2015.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]